Navigation

SR-28 - Mentalno zdravlje

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Mentalno zdravlje
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR-28 mandatory 4 2L + 1E 4.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    nije uslovljen nema uslovljenosti
    Learning objectives
    Cilj predmeta Mentalno zdravlje je da studenti ovladaju osnovnim saznanjima o karakteristikama, dinamici nastanka i razvoja mentalnih poremećaja, da prepoznaju osobe u riziku i da se upoznaju sa ulogom socijalnog rada u zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja.
    Learning outcomes
    Na osnovu usvojenih znanja o mentalnom zdravlju i mentalnim poremećajima, studenti će biti osposobljeni za razumijevanje uzroka koji dovode do poremećaja mentalnog zdravlja i teškoća u psihosocijalnom funkcionisanju pojedinaca i grupa, za pravovremeno prepoznavanje mentalnih poremećaja i za preduzimnje adekvatnih mjera i usluga u oblasti socijalnog rada. Studenti će biti upoznati sa ulogom socijalnog radnika i centra za socijalni rad u zaštiti prava i interesa lica sa mentalnim poremećajima.
    Content
    Mentalno zdravlje, mentalni poremećaji, mentalna higijena; 2. Savremeni teorijski pristupi u određenju pojmova mentalnog zdravlja i mentalnih poremećaja, modeli u određenju pojmova mentalnog zdravlja i mentalnih poremećaja; 3. Značaj mentalnog zdravlja, zaštita i unapređenje mentalnog zdravlja, prevencija; 4. Osnovne kategorije mentalnih poremećaja, klasifikacija mentalnih poremećaja; 5. Mentalni poremećaji djece predškolskog uzrasta; 6. Mentalni poremećaji djece školskog uzrasta; 7. Mentalni poremećaji adolescenata; 8. Mentalni poremećaji odraslih; 9. Poremećaji bračnih i porodičnih odnosa; 10.Djeca bez roditeljskog staranja; 11.Djeca sa smetnjama u razvoju; 12.Zaštita i unapređenje mentalnog zdravlja u zajednici (modeli); 13.Koordinisana briga u mentalnom zdravlju i socijalni rad; 14.Uloga socijalnog rada u zaštiti i osnaživanju korisnika, socijalno uključivanje i participacija korisnika (individualno planiranje); 15.Zakon o zaštiti lica sa mentalnim poremećajima
    Teaching Methods
    Predavanja i vježbe, interaktivna nastava, rad u malim grupama
    Literature
    1. Vidanović, I., i Kolar, D. (2008). Mentalna higijena. Beograd: Linea (Original title)
    2. Lakić, B. i sar. (2013). Koordinisana briga u mentalnom zdravlju. Banja Luka: Medicinski fakultet. Str: 25-37. (Original title)
    3. Zakon o zaštiti lica sa mentalnim poremećajima (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 46/04) (Original title)
    Evaluation and grading
    Provjera znanja će se vršiti tokom semestra u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, završnim ispitom .Predispitne obaveze se sastoje iz dva (2) kolokvijuma (po 20 bodova) i redovnog i aktivnog pohađanja predmeta (10 bodova). Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50).