Navigation

SR-47 - Teorije i modeli psihosocijalnog rada (SR-47)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Teorije i modeli psihosocijalnog rada (SR-47)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR-47 mandatory 7 3L + 2E 6.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Upisn sedmi semetar -
    Learning objectives
    Sticanje osnovnih znanja o psihosocijalnom radu i relevantnim teorijskim pravacima.
    Learning outcomes
    Usvojena osnovna znanja o relevantnim pravacima psihološkog savjetovanja; spoznaja o prednostima/slabostima pojedinih teorijskih pravaca; osposobljavanje za odabir psihosocijalnog pristupa shodno potrebama i problemima klijenata socijalnog rada; sticanje predznanja za produbljivanje spoznaja i vještina u tretmanu osoba koje se susreću sa problemom psihosocijalnog funkcionisanja i opasnošću trajnog narušavanja mentalonog zdrvlja; ososobljavanje za pružanje usluga savjetovanja u praksi socijalnog rada putem individualnog i timskog rada.
    Content
    Odnos psihologije i socijalnog rada; Pojam psihosocijalnog rada i psihološkog savjetovanja; Savremeni koncept mentalnog zdravlja i poteškoće u psihosocijalnom funkcionisanju; Ranjivost, otpornost, rezilijentnost, prevladavanje psiholoških poteškoća; Psihoanalitička teorija i terapija; Personalistička teorija i psihoterapija; Kognitivno-bihejvioralna teorija i terapija; Egzistencijalističke teorije i psihološki tretman; Humanistički pristup: Terapija usredotočena na klijenta; Geštalt teorija i terapija; Teorija izbora i realitetna terapija; istemska teorija i terapija porodičnih sistema; Feministički pristup; Integrativno stajalište; Etički i multikulturalni aspekti u primjeni pojedinih teorija i modela.
    Teaching Methods
    Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema u vidu predavanja, pauer-point prezentacija, prorade konkretnih slučajeva iz prakse, razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, čitanjem zadanih materijala, pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza. Temeljna predmetna obaveza za sve studente je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala i savladavanje predispitnih obaveza u toku semestra.
    Literature
    1. Corey, G. (2004). Teorija i praksa psihološkog savjetovanja i psihoterapije, Jastrebarsko: Naklada Slap, str. 66-519; (Original title)
    2. Petrović, J. (2016). Psihoterapijske osnove psihosocijalnog rada, skripta. Banja Luka: Fakultet političkih nauka (Original title)
    3. Ajduković, M. Kajvert, L. (2004 ). Supervizija u psihosocijalnom radu. Zagreb: Društvo za psihološku pomoć, str. 13-35. (Original title)
    4. Srna, J. (2012). Psihoterapija i savetovanje - teorija, praksa, istraživanje, Beograd: Zavod za udžbenike; (Original title)
    5. Frankl V. (1987). Nečujan vapaj za smislom, Zagreb: Naprijed (Original title)
    Evaluation and grading
    Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50). Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), jednog (1) seminarskog rada ili usmenog prezentovanja rada na zadanu temu (5 bodova) i urednog pohađanja nastave (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova.
    Specific remarks
    -