Navigation

P-22 - CIVILIZACIJA I KULTURA

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title CIVILIZACIJA I KULTURA
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
P-22 elective 3 3L + 1E 6.0
Lecturers
Lecturer
    Lecturer/Associate (practicals)
      Prerequisite Form of prerequisites
      Upisan 3. semestar
      Learning objectives
      Analiza brojnih fenomena iz naučnog polja koje obuhvata pojmove civilizacije i kulture, osvijetljenih različitim pristupima, studentima treba da omogući upoznavanje sa teorijskim pristupima kulturi, ukaže na orijentacije u poimanju kulture i civilizacije, predstavi saglasnosti i razlike između vodećih savremenih i klasičnih autora, dinamiku odnosa između kulture i društva, ukaže na značaj kulturne svijesti u političkom sistemu itd.
      Learning outcomes
      Studenti treba da prepoznavaju, analitički razmatraju i objašnjavaju procese i pojave koje ih okružuju, a koje pripadaju oblasti kulture u širem značenju, da interpretiraju kulturne fenomene u kojima se međusobno prožimaju politika, moral, ekonomija, religija,... Razumijevajući funkcije i obilježja nacionalnih kultura u globalizovanom svijetu, kao izvorišta različitih konflikata, ali i horizont mogućnosti oblikovanja međunacionalnih i geopolitičkih odnosa.
      Content
      Začeci civilizacija i kultura, Drevne civilizacije, Teorije o kulturi i civilizaciji, Elementi, funkcije i obrasci kulture, Analiza kulture, Brodelov model civilizacije, Hantingtonov model civilizacije, Susreti i sukobi civilizacija, Multikulturalizam i interkulturalizam, Akulturacija, Civilizacijske odlike industralizacije, Masovna kultura, Moderno i postmoderno doba. Kultura i priroda/ kultura i politika/ kultura i religija/ kultura i moral/mit/igra/ dokolica/kič.., Kulturne promjene i kulturni razvoj, Kultura – stil života, Etnocentrizam i kulturni relativizam. Povratak civilizacije u varvarstvo. Potkulture i kontrakulture. Etika i obrazovanje. Intelektualizam i antiintelektualizam.
      Teaching Methods
      Nastava na ovom predmetu izvodi se izlaganjem odabranih tema, predstavljanjem i analizom sadržaja iz zadatog gradiva, uz obavezno pisanje kolokvijuma i angažmana studenata na izradi seminarskih radova ili timskih istraživačkih zadaća. - Najvažnija studentska obaveza je da redovno pohađaju nastavu, učestvuju na kolokvijumima i izučavaju pripremljenu literaturu. - Napomena: nedozvoljeno je korišćenje knjiga, skripti, puškica, bubica ili mobilnih telefona prilikom kolokvijuma i takva aktivnost podliježe propisanim sankcijama.
      Evaluation and grading
      Provjera znanja obavlja se tokom cijelog semestra, kroz usmeni (učešće u debatama, izlaganje seminarskih radova) i pismenog (dva kolikvijuma i seminarski rad) angažmana studenata u vidu sakupljanja predispitnih obaveza. Na kraju semestra, znanje se provjerava na usmenom ispitu, tokom redovnih ispitnih rokova.
      Specific remarks
      P-22