Navigation

MSC-4 - Medijacija u socijalnom radu (MSC-4)

Course specification
Type of study Master academic studies
Study programme
Course title Medijacija u socijalnom radu (MSC-4)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
MSC-4 mandatory 1 2L + 2E 5.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Upisan prvi semestar master studija socijalnog rada -
Learning objectives
Usvajanje teorijskih znanja o medijaciji kao vidu mirnog rješavanja sukoba i sticanje vještina medijacije u socijalnom radu.
Learning outcomes
tudenti će se upoznati sa značenjem sukoba u oblasti socijalnog rada i njihovog uticaja na porodične i socijalne probleme. Studenti će spoznati potrebu za primjenom medijacije i razviti vještinu medijacije uopšte i u posebnim područjima posredovanja u socijalno radu.
Content
Teorijska objašnjenja sukoba i načina njihovog rješavanja; Definicije i modeli posredovanja; Pojam medijacije; Faze procesa medijacije; Medijacijske vještine; Razvoj medijacije u BiH i RS; Formalno-pravni okvir kao pretpostavka za razvoj medijacije; Medijacija u radnim sporovima; Porodična medijacija; Medijacija u procesu rastave braka; Medijacija nakon rastave braka; Medijacija u sistemu maloljetničkog pravosuđa; Medijacija u obrazovnom sistemu; Medijacija u zajednici; Senzibilizacija za medijaciju.
Teaching Methods
Nastava će se provoditi kroz predavanja interaktivnog tipa čime će se podsticati aktivno učenje i kritičko promišljanje studenata. Studenti će u malim grupama analizirati sukobe u pojedinim područjima socijalnog rada i predstaviti rezultate svog rada kao osnov za zajedničku diskusiju i ocjenu kvaliteta obrađene materije od strane ostalih studenata. Članovi grupa će tokom semestra kroz kontinuiranu međusobnu saradnju dublje istražiti mogućnosti primjene posredovanja u odabranim područjima medijacije, što će rezultirati zajedničkim pisanim radom na kraju semestra. Angažovanost i uspješnost studenata biće pospješivana pripremom i prezentovanjem osnovnih obilježja medijacije u odabranim područjima, te vježbama postupka posredovanja na primjerima slučajeva iz prakse socijalnog rada.
Literature
  1. Peruača. B. i Teršelić, V. (2004.) Medijacija: posredovanje u sukobima za uporne. Osijek: Centar za mir, nenasilje i ljudska prava (Original title)
  2. Džamonja Ignjatović, T, Žegarac, N. (2006), Medijacija – koncepti i konteksti, Beograd: Centar za primenjenu psihologiju Sladović Franz, B. (2005.) Obiteljska medijacija. Ljetopis Studijskog centrasocijalnog rada. (Original title)
  3. Trgovčević, N. i Sladović, B. (1997.) Potrebe i interesi za posredovanjem u socijalnom radu. Ljetopis Studijskog centra socijalnog rada, 4, 119-129. (Original title)
  4. Kruk, E. (1997.) Mediation and conflict resolution in social work and the human services: Issues, debates, and trends. U: Kruk, E. (ur.) Mediation and conflict resolution in social work and the human services. Chicago: Nelson-Hall, Inc., 1-19. (Original title)
Evaluation and grading
Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), jedne (1) grupne prezentacije iz odabranog područja medijacije (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova.
Specific remarks
-