Navigation

SR1-33 - Ljudska prava i socijalni rad (SR1-33)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Ljudska prava i socijalni rad (SR1-33)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR1-33 elective 4 2L + 1E 4.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Upisana druga godina studija Slušanje predmeta
    Learning objectives
    Predmet Socijalni rad i ljudska prava omogućava studentima dobijanje relevantna znanja iz oblasti ljudskih prava, međunarodnim izvorima i standardima ljudskih prava i ulozi socijalnog rada u zaštiti i promociji ljudskih prava, posebno prava ranjivih grupa. Proučavajući domaće zakonodavstvo i njegovu usklađenost sa međunarodnim dokumentima u oblasti ljudskih prava, kroz predmet će se osvjetliti ključni problemi u ostvarivanju ljudskih prava u RS i BiH.
    Learning outcomes
    Studenti će u okviru predmeta moći: - Razumjeti i objasniti istorijski značaj i vrijednosti ljudskih prava; - Upoznati i razumjeti izvore i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu; - Analizirati i upoređivati domaće zakonodovstvo o ljudskim pravima (sa akcentom na socijalna prava), i njegovu usklađenost sa međunarodnim dokumentima; - Razumjeti ulogu i zadatke socijalnog rada u zaštiti ljudskih prava; - Prepoznati ulogu zakonskog okvira i preispitivati primjere iz prakse socijalnog rada u primjeni zakonskog okvira; - Biti osposobljeni za analizu slučajeva iz prakse socijalnog rada; - Prepoznati probleme ostvarivanja ljudskih prava, ograničenja u pristupu pravima i predlagati nove ideje.
    Content
    1. Razvoj ideje o ljudskim pravima i definisanje ljudskih prava; 2. Međunarodni i regionalni dokumenti za zaštitu ljudski prava; 3. Ljudska prava u BiH i RS – ustavna i zakonska rješenja; 4. Generacije ljudskih prava; 5. I 6. Socijalna prava, uloga i zančaj u socijalnoj politici; 7. Socijalni rad kao profesija ljudskih prava i pomažuća aktivnost u zaštiti ljudskih prava i ljudskog dostojanstva; 8. Ostvarivanje ljudskih prava u različitim fazama prakse socijalnog rada; 9. Socijalni rad u borbi protiv diskriminacije ranjivih grupa - djece i žena (studije slučaja iz prakse socijalnog rada uz učešće ombudsmana za djecu); 10. Socijalni rad u borbi protiv diskriminacije ranjivih grupa - starijih osoba 11. Socijalni rad u borbi protiv diskriminacije ranjivih grupa - osoba sa invaliditetom (studije slučaja iz prakse socijalnog rada uz učešće nacionalnog koordinatora za oblast invalidnosti); 12. Socijalni rad u borbi protiv diskriminacije ranjivih grupa; 13. Socijalni rad u borbi protiv diskriminacije ranjivih grupa - manjina, izbjeglica, migranata i žrtava trgovine ljudima (studije slučaja iz prakse socijalnog rada); 14. I 15. Ograničenja u pristupu ljudskim pravima- studije slučaja.
    Teaching Methods
    PP prezentacije nastavnika, prezentacije gostujućih praktičara (Ombudsmana, nacionalnih koordinatora, predstavnika socijalnih radnika, predstavnika ranjivih grupa, predstavnika OEBS-a), studije slučaja na primjerima iz socijalnog rada.
    Literature
    1. 1. UN (1994). Ljudska prava i socijalni rad - Priručnik za škole i stručnjake socijalnog rada, izdanje Udruge stručnih radnika Hrvatske.
    2. Bakšić-Miftić, J. (2002), Sistem ljudskih prava, Sarajevo: Magistrat. (Original title)
    3. 3. OSCE, Ljudska prava za socijalne radnike u teoriji i praksi, Sarajevo (Original title)
    4. 1. Ife, J. (2001), Human Rights and Social Work, Towards Rights Based Practice, Cambridge University Press
    5. Međunarodni dokumenti o ljudskim pravima (Original title)
    Evaluation and grading
    Provjera znanja će se vršiti tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze Predispitne obaveze se sastoje iz jednog pisanog rada na temu prikaza jednog međunarodnog dokumenta o ljudskim pravima – prvi kolokvijum i drugog pisanog rada na temu socijalnog rada u zaštiti ljudskih prava izabrane grupe korisnika u socijalnom radu - drugi kolegij. Svaki kolokvijum nosi po 20 bodova. U predispitne obaveze spada redovno pohađanje nastave što se vrednuje do 5 bodova i aktivnog učestvovanja na nastavi putem kratke prezentacije studenata na predavanjima i vježbama što se vrednuje sa 5 bodova. Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova.