Навигација

СР-30 - Социјални рад са особама са инвалидитетом

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивСоцијални рад са особама са инвалидитетом
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
СР-30обавезан42П + 1В4.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    уписан шести семестарпохађање наставе
    Циљеви изучавања предмета
    Главни циљ курса је да студенти: развију друштвену перспективу везану за област инвалидитета; и да размишљају, дјелују и поштују перспективе корисника социјалног рада. Студенти ће се кроз садржај предмета упознати са теоријским перспективама и приступима, као и са врстама инвалидитета. Садржај предмета обухвата интелектуалне тешкоће, оштећења вида, оштећења слуха и говора, физичка онеспособљења и хроничне болести. Кроз садржај предмета усвајају се потребна знања и вјештине везане за интервенцију социјалног рада и израду индивидуалних планова, као и у подручју оснаживања и укључивања особама са инвалидитетом у заједницу. Циљеви реализације програма су да, поред теоријских концепата, обухвати обуку студенату за примјену различитих терапијских модела који се могу користити у социјалном раду у складу са савременим стандардима социјалне терапије и рехабилитације особа са инвалидитетом. То социјалним радницима даје шансу да, уз одговарајућу едукацију, постижу позитивне промјене у свом професионалном идентитету, афирмацији, стручној комуникацији и развоју.
    Исходи учења (стечена знања)
    Исходи учења се огледају кроз стечена знања и разумијевање садржаја предмета Социјални рад са особама са инвалидитетом, али и кроз саму примјену усвојених знања и вјештина. Општи исходи учења могу да се посматрају кроз разумијевање значења друштвене инклузије (укључења), и друштвене ексклузије (искључења) као структуралних елемената у друштву; развијена знања о социјалном раду са особама са инвалидитетом на различитим нивоима: индивидуалном, институционалном, друштвеном и културном; разликовање медицинског и социјалног модела инвалидитета и усвајање перспективе и теорије социјалног модела искључивања и вриједносног система на којима оне леже; дјеловање у односу на проучавање услова живота и друштвеног контекста особа са инвалидитетом, њихових потреба и услуга које требају; развијање знања о облицима друштвене бриге и активностима друштва укључујући правне аспекте, идеологију, културу и област свакодневног живота; разумјевање значаја и начина на који се ради оснаживање, заступање и антипотчињавајући социјални рад. Након успјешно савладаног предмета студент ће моћи: дефинисати основне циљеве у социјалном раду с особама с инвалидитетом; објаснити различите врсте оштећења која узрокују инвалидитет и препознати њихова обиљежја; описати и објаснити одреднице социјалног положаја особа с инвалидитетом у друштву; идентификовати битне елементе за израду индивидуалног плана подршке особама са инвалидитетом.
    Садржај предмета
    Интер.кл. и истор. перспектива он.. Прави овири друштвене подршке ОСИ; 2. Мед. Соц. и Грађ.перспектива у соц. раду са ОСИ; 5. Антипотчињавајучи рад и оснаживанје у соц. раду са ел у раду са ОСИ; 3. Соц. интеракионизам као теоријска и практично-апликативна перспектива у социјалном раду са ОСИ; 4. Соц.kонструктивизам као теоријска и практично-апликативна пер ОСИ – теоријске основе, начела и технике рада са ОСИ; 6. Психодинамска перспектива као теоријска и практично-апликативна перспектива у социјалном раду са ОСИ; 7. Заговорништво и самозаговорништво као модел рада са ОСИ; 8. Ментална ретардација (особе са интелектуалним тешкоћама) – основне појмовне категорије и класификација менталне ретардације; 9. Ментална ретардација – психолошки поремећаји, ментална обољења и ментална онеспособљења. Етиологија и социјализација; 10. Аутизам – основе карактеристике, класификација и технике рада са особама са аутизмом. Породична терапија и социјализација особа са аутизмом; 11. Моторичка оштећења – поремећај, класификација, етиолошки фактори, дијагностика, рехабилитација и третман – улога социјалног рада; 12. Оштећење слуха и говора – поремећај, класификација, етиолошки фактори, дијагностика, рехабилитација и третман – улога социјалног рада; 13. Оштећење вида – поремећај, класификација, етиолошки фактори, дијагностика, рехабилитација и третман – улога социјалног рада; 14. Рехабилитација ОСИ и улога соц. рада у процесу рехабилитације и (ре)интеграције; 15. Запошљавање ОСИ и улога соц. рада.
    Методе извођења наставе
    - Настава на предмету ће се изводити представљањем тема и разговором о питањима из наставне материје, као и читањем заданих материјала и писањем колоквија и радова из предиспитних обавеза. - Темељна предметна обавеза за све студенте је редовно похађање наставе, читање наставних материјала и писање предиспитних обавеза у току семестра. - Да би стекао услов за овјеру уредног похађања предмета, студент(ица/киња) може укупно изостати највише три недјеље, односно 20% наставе из предмета. За студенте који касне на час више од десет минута или који час напусте десет и више минута раније сматраће се да нису присуствовали том часу. - Мобилни телефони увијек морају бити искључени у току извођења наставе на предмету.
    Литература
    1. 1. Reader припремљен за потребе студената током наставног процеса и припрема за испит.
    2. 2. Митић, М. и сар. (2011): Деца са сметњама у развоју – потребе и подршка; Београд.
    3. Оливер, М. (2000): Друштвени модел у контексту. : Understanding Disability. Превод.
    Облици провере знања и оцењивање
    Провјера знања ће се вршити током семестра, у виду предиспитних обавеза, као и на крају семестра, из испита, у вријеме редовних испитних рокова. Предиспитне обавезе се састоје из: два (2) писана рада (по 10 бодова) – Критички прикази одабране литературе (2 књиге); Индивидуални рад – Процјена и израда приједлога индивидуалног плана подршке особама са инвалидитетом (20 бодова); уредног и активног похађања предмета (10 бодова). На предиспитним обавезама може се укупно освојити највише 50 бодова. Завршни испит обавља се кроз писмени елаборат једне од понуђених тема на завршном испиту. Завршни испит носи највише 50 бодова.