Навигација

МН-3 - Анализа медија

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије другог циклуса
Студијски програмНовинарство и комуникологија
НазивАнализа медија
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
МН-3обавезан13П + 1В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Према правилима студирања другог циклуса студија и других академских аката који се односе на поменути ниво студија.Одслушана настава и предавања.
Циљеви изучавања предмета
Упознати студенте са светским процесима које управљају структуром, стварањем и дистрибуцијом медијских институција, а тиме и медијских система. Анализе су усмерена на проблеме концентрације и централизације медијског капитала, питања аквизициције, мерџера, џоинт-венчера с једне, и проблем конвергенције, с друге стране. Поред тога, главне теме унутар предмета односиће се на нека важна унутрашња питања етичког функционисања медијске продукције и дисеминације, као што су: процеси преузимања вести и карактер информационе пирамиде, употреба спина и политичке манипулације на вести, проблем клијентелизма, проблем манипулације контекстом, употреба анонимних извора, комуникациони суверенитет, будућност нових медија и друго.
Исходи учења (стечена знања)
Студенти могу да стекну увиде у актуелне проблем медијске продукције, постпродукције и дисеминације. Они ће имати прилику да упознају природу и деловање најважнијих светских токова који утичу на функционисање и организацију медија. Студенти ће моћи да препознају и означе медијске процесе који потврђују постојање и утицај клијентелизма на карактер вести и њен опсег трајања и карактерне(емитовања). Студенти ће моћи да објасне токове настанка и креирања медијског садржаја и да препознају неетичке приступе у новинарској обради садржаја.
Садржај предмета
Медијски системи и типологије медијских система; Савремени процеси у медијским системима; Производња и размена садржаја масовних медија; Дистрибуција и проблем преузимања медијског садржаја; Финансирање садржаја масовних медија; Утицај филтера и регулатора на медијски садржај; Формална и неформална контрола медијских садржаја (регулатива, саморегулатива и етика). идеологија и пропаганда и креирање медијског садржаја;медијски садржај на интернету.
Методе извођења наставе
Предавања ex cathedra, интерактивност појединца, групни радови, вежбе, консултације, укључивање у пројектни рад (кад је то могуће).
Литература
  1. Tatjana, T. Duronjić (2011). "Komunicranje u medijasferi", Romanov/Bard-fin, Beograd; Stjuart Prajs (2011). "Izučavanje medija". Beograd: Clio. Džozef Tjurou, (2012). "Mediji danas". Beograd: Clio. Adam Brigs, Pol Kobli, (2005). "Uvod u studije medija". Beograd: Clio. Štefan Rus Mol/ Ana J. Z. Keršer, (2014). "Novinarstvo II". Beograd: Clio. Слободан Рељић, (2021). "Воља за лаж - нови светски дезинформативни поредак". Београд: Clio. Marčelo Foa, (2017). "Gospodari medija". Beograd: Clio.
  2. Љубиша Деспотовић и Зоран Јевтовић (2019). "Геополитика медија". Култура полиса и Каирос: Нови Сад. Manuel Kastels, (2014). "Moć komunikacije." Beograd: Clio. Ričard Ruk, (2011). "Evropski mediji u digitalnom dobu". Beograd: Clio. Радојковић, М./Стојковић, Б./ Вранјеш, А. (2015). "Међународно комуницирање у информационом добу". Београд: Clio.
  3. Dejvid, Džajls, (2011). "Psihologija medija". Clio: Beograd; Siva Vajdijanatan, (2018). "Antidruštvene mreže". Clio: Beograd.
Облици провере знања и оцењивање
Провера знања студената ће се вршити преко колоквијума, самосталних радова и завршног испита.
Посебна назнака
Шифра предмета МН-3