Navigacija

N-36 - Novinarstvo u štampi

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Novinarstvo i komunikologija
Naziv Novinarstvo u štampi
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
N-36 obavezan 5 3P + 3V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Prema pravilima studiranja prvog ciklusa studija. Položen predmet "Uvod u novinarstvo"
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Sadržaj predmeta posvećen je izučavanju novinarske prakse i teorije unutar publicistike i nauke o medijima, mediologije. Podučavanje o novinarskim formama usmereno je na izučavanje istorije žanrova, medijske karakteristike žanrova, primene žanrova i komparaciji ove primene u medijskog agendi na mikro, mezo i makro nivou medijske produkcije i diseminacije. Predmet predstavlja svojevrsan uvod u izučavanje novinarstva i medija, prateći široki istorisjki raspon od prednovinarstva (pojava ranih hroničara, koncipijenata i menanata, storija sredstava za pisanje i istorija podloga za pisanje) do novog medijskog doba u kome se internet pojavljuje kao inteligentna i fluidna informaciona platforma za objedinjavanje svih dosadašnjih medija i novinarskih formi.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Studenti će moći da steknu jasan uvid u istoriju novinarskih žanrova i društvene istorije medija. U toku izučavanje teorije unutar ovog okvira, studenti će imati priliku da primene i savladaju tehniku i veštinu pisanja za štampane medije, jasno razlikujući žanrovske porodice i profesionalne divergencije unutar njih.
    Sadržaj predmeta
    1. Medijske determinante; medij, određenje i značenja; medijska informacija i osobine medijske informacije 2. Istorija konstituisanja profesije; rani hroničari i podela medijske sfere 3. Istorija pojave i razvoja štampanih izdanja 4. Pionirske faze razvoja štampe; senzacionalizam i komercijalizam (Pulicer, Herst, Benet; zlatno doba novinarstva i „žuta štampa“, borba za tiraž) 5. Moderna večernja štampa i druga specifična izdanja (elitna štampa, mali format, tabloidizacija) 6. Ideologizacija diskursa i frazeologizacija u novinarstvu (upotreba metonimijskog agensa u nominativu, predloški genitiv ili lokativ) 7. Postupci opremanja sadržaja za štampani mediji (naslov, naslovni blok, lid, fioke, pešćani sat kao obrt i drugo) 8. Dinamika u pisanju; faktor iznenađenja, struktura i intenzitet žanra 9. Interpretacija i BKG u štampi; interpretativni meta izveštaj 10. Istraživanje u novinarstvu i traganje za istinom 11. Pravila dobrog pisanja u novinarstvu; sinteza teorija i tehnika 12. Teorije medijskog žanra i savremeno novinarstvo 13. Vrste medijskog žanra; podele, karakteristike i primena u novinarstvu 14. Nenovinarske forme izražavanja u medijima; građansko participativno novinarstvo i blogeri 15. Drugo medijsko doba; pojava ekvivalentne „štampe“.
    Metode izvođenja nastave
    Nastava na predmetu se izvodi u formi predavanja po principu ex cathedra, ali kombinovana podsticanjem studenata da participiraju u razgovoru o temi. Interaktivnst je kontinuirani cilj i metod delovanja predavača. Sva predavanja se prezentuju multimedijalno, uz pomoć kompjuterskih prezentacija, filmova, trjelera, audio i video zapisa i slično. U nastavnom procesu 10% vremena predavača može biti ustupljeno studentima za samostalno izlaganje teme.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Pismena i usmena provera. U okviru predmeta studenti su obavezni da napišu 4 samostalna novinarska teksta u formi vesti, izveštaja, intervjua (portret i klasični)
    Posebna naznaka
    Predmet veština.