Navigacija

N-44 - Politički marketing

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Novinarstvo i komunikologija
Naziv Politički marketing
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
N-44 izborni 6 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Upisan šesti semestar -
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Predmet se bavi političkim marketingom kao vidom političke propagande, njegovim razvojem i vrstama. Takođe studenti će se upoznati sa osnovnim sredstvima i tehnikama političkog marketinga, upravljanjem i organizacijom kampanje, kao i evaluacijom efekata kampanje.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Očekuje se da studenti steknu osnovna teorijskia i praktična znanja koja omogućuju kako stručno praćenje i valorizovanje političkih kampanja, tako i profesionalno uključivanje u niz aktivnosti na izradi strategija marketinških kampanja, njihovoj operacionalizaciji i realizaciji, kao i u aktivnosti sa područja odnosa sa javnošću.
    Sadržaj predmeta
    1. nedelja: Pojam i vrste političkog marketinga, politička propaganda - istorija i vrste; 2. nedelja: Društveni i političko-institucionalni kontekst nastanka i razvoja političkog marketinga i teorijske osnove; 3. nedelja: Strategija i logika političkog marketina i logika političke propagande; 4. nedelja: Imidž i identitet, načelo efikasnosti, pojednostavljivanje slike svijeta i personalizacija politike; 5. nedelja: Segmentacija publike i propagandna slojevitost, osnovne tehnike političkog marketinga; 6. nedelja: Izborna motivacija, posredne i neposredne determinante izbornog ponašanja; 7. nedelja: Dijagnostika stanja u društvu i političkog odnosa snaga (strategijska analiza), činioci koji opredeljuju strategiju kampanje i tipovi izbornih kampanja; 8. nedelja: Pozicioniranje partije i kandidata, okosnice kampanje i slogani; 9. nedelja: Odnosi sa javnošću, oficijelni oblici promocije, medijske debate i dueli; 10. nedelja: Oblici promocije stranaka i kandidata: TV spot, radio džingl, reklama u novinama; 11. nedelja: Javni skupovi, politički plakat, slanje pisama na adrese birača, kućne posete, drugi promotivni materijali; 12. nedelja: Negativno političko reklamiranje; 13. nedelja: Finansiranje i organizacija kampanje; 14. nedelja: Efekti marketinških aktivnosti; 15. nedelja: Politički marketing i etika.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video meterijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
    Literatura
    1. Slavujević, Z. (2007): Politički marketing, Beograd: Fakultet političkih nauka, Čigoja
    2. Bongrand, M. (1997): Politički marketing, Beograd: Plato;
    3. Mihailović, V. (1984): Propaganda i rat, Beograd: Vojnoizdavački zavod;
    4. Slavujević, Z. (2006): Biblija i propaganda, Beograd: Službeni glasnik;
    5. Šušnjić, Đ. (1999): Ribari ljudskih duša, Beograd: Čigoja štampa;
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Provjera znanja vršće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra pristupitisvi studenti koji su ispunili predispitne obaveze. Završni ispit se organizuje usmeno. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnosti tokomnastave i vježbi (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno ostvariti 50 bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50). U zavisnosti od ostvarenog broja bodova konačna ocjena se formura prema Pravilima studiranja na prvom i drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Banjoj Luci (Član 47)., na završnom ispitu, u vrijeme redovnih ispitnih rokova.
    Posebna naznaka
    -