Navigacija

PN-59 - Politički konflikti

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Političke nauke
Naziv Politički konflikti
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
PN-59 obavezan 8 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
    Nastavnik/saradnik (vežbe)
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Upisan 8. semestar
      Ciljevi izučavanja predmeta
      Upoznavanje studenata sa klasičnim i savremenim teorijama društvenih konflikata; produbljivanje postojećih i sticanje novih saznanja o suštini, uzrocima, vrstama, funkcijama i ishodima konflikata; o kontroli i upravljanju političkim konfliktima; o religijskim, etničkim, rasnim i drugim oblicima konflikata, o pravu jačeg, o ropstvu, o političkoj toleranciji itd.
      Ishodi učenja (stečena znanja)
      Studenti će moći kritički da preispituju pojam i prirodu konflikata, upoznaju se s uzrocima njihovog nastanka, kao i elementima, fazama, dinamikom i mogućim ishodima društvenih konflikata. Namjera je da studenti upoznaju i osnovne metode razrješavanja unutardržavnih i međudržavnih konflikata, nudeći vlastiti doprinos naučno-istraži-vačkom razumijevanju aktuelnog fenomena.
      Sadržaj predmeta
      Pojam i suština političkih konflikata. Različita teorijska razmatranja o prirodi društvenih konflikata (dvojaka priroda). Opšta teorijska razmatranja o uzrocima političkih konflikata. Elementi, faze, dinamika i ishodi konflikata. Podjela (tipovi) i hijerarhija konflikata. Međunarodni činioci konflikata. Oblici političke borbe. O modernom ropstvu. Napetosti u sistemu. Disfunkcije. Regulisanje i upravljanje konfliktima. "Kontrolisanje mira". Globalizam, neoimperijalizam itd. Obojene revolucije. Građanska neposlušnost. Razrješavanje unutardržavnih i međudržavnih konflikata. Bezbjedonosna kultura.
      Metode izvođenja nastave
      Nastava na ovom predmetu izvodi se izlaganjem odabranih tema, predstavljanjem i analizom sadržaja iz zadatog gradiva, uz obavezno pisanje kolokvijuma i angažmana studenata na izradi seminarskih radova ili timskih istraživačkih zadaća. - Najvažnija studentska obaveza je da redovno pohađaju nastavu, učestvuju na kolokvijumima i izučavaju pripremljenu literaturu. - Napomena: nedozvoljeno je korišćenje knjiga, skripti, puškica, bubica ili mobilnih telefona prilikom kolokvijuma i takva aktivnost podliježe propisanim sankcijama.
      Oblici provere znanja i ocenjivanje
      Provjera znanja obavlja se tokom cijelog semestra, kroz usmeni (učešće u debatama, izlaganje seminarskih radova) i pismenog (dva kolikvijuma i seminarski rad) angažmana studenata u vidu sakupljanja predispitnih obaveza. Na kraju semestra, znanje se provjerava na usmenom ispitu, tokom redovnih ispitnih rokova.
      Posebna naznaka
      PN-59