Navigacija

P-39 - Osnove EU

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Politikologija
Naziv Osnove EU
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
P-39 obavezan 6 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Očekuje se da studenti budu u stanju razumjeti osnove na kojima funkcioniše Evropska unija, njihovo reflektovanje u državama članicama i efekte na pristupajuće države, kao i nove izazove koji se pojavljuju pred integracijama, sa ciljem da mogu aktivno da se uključe u procese međunarodnog povezivanja koji stoje pred BiH i RS.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Cijenimo da će ovaj predmet dati značajan doprinos sagledavanju cjelokupne slike ujedinjenja Evrope radi obezbjeđivanja ekonomskog rasta i jačanja sposobnosti konkurencije u odnosu na druge velike privrede na svjetskoj sceni. Snaga Evropske unije proizilazi iz njene sposobnosti da zajednički djeluje na osnovu odluka koje donose demokratske institucije: Evropski savjet, Evropski parlament, Savjet ministara Evropske unije, Evropska komisija, Sud pravde Evropske unije i ostala tijela. Studenti će se upoznati sa nastankom i razvojem procesa evropskog ujedinjavanja kroz nekoliko etapa proširenja, te sa institucionalnim sistemom evropske konstrukcije zasnovanog na funkcionalnoj saradnji različitih institucija koje djeluju u složenom sistemu povezanih procesa radi ostvarivanja integracije. Studenti će moći razumjeti dimenzije postojećeg stanja u Evropskoj uniji te će praćenjem i analizom uslova koji vladaju evropskim integracionim procesom moći prepoznati potencijale, prednosti i perspektive ujedinjenja i daljeg širenja kako na nivou Unije tako i za region Zapadnog Balkana.
    Sadržaj predmeta
    - Žan Mone i Evropski pokret; - Maršalov plan i Eropska integracija; - Šumanov plan; Evropska zajednica za ugalj i čelik; Pokušaj uspostavljanja Evropske odbrambene zajednice; Evropska ekonomska zajednica i Evropska zajednica za atomsku energiju; - Francuska, Njemačka i Evropska zajednica; Kriza prazne stolice; Luksemburški kompromis; - Evropski monetarni sistem; Britansko budžetsko pitanje; Program jedinstvenog tržišta; - Ekonomska integracija i geopolitičke promjene; - Ugovor iz Mastrihta; Problemi oko ratifikacije Ugovora; - Politika širenja evropske integracije; Etape proširenja; Pripremljenost potencijalnih članica za proširenje; - Izmjene Ugovora o Evropskoj uniji; - Evropska komisija, nadležnosti i uloga; - Evropski savjet; - Savjet Evropske unije; - Evropski parlament; - Evropski sud pravde; Opšti sud; Revizorski sud; - Evropska centralna banka; Evropska investiciona banka; Evropska banka za obnovu i razvoj; Evropski sistem centralnih banaka; - Savjetodavna tijela: Ekonomski i socijalni komitet; Komitet regiona; - Odlučivanje i međuinstitucionalna dinamika; odlučivanje u zakonodavnom postupku; savjetodavni postupak; postupak saradnje; postupak saodlučivanja; postupak komitologije; pregovaranje o budžetu i prihvatanje završnog računa budžeta; - Sadržaj, izvori i instrumenti prava Evropske unije; Zakonodavne aktivnosti institucija EU; Zakonodavni postupci (postupak saodlučivanja, postupak saradnje, postupak davanja mišljenja, postupak davanja saglasnosti;)
    Metode izvođenja nastave
    Nastava će se izvoditi predstavljanjem tema, diskusijom o pitanjima iz obrađene materije i čitanjem zadanih materijala, te analizom slučajeva, problemskim diskusijama, debatom i prezentacijom seminarskih radova na časovima vježbi. Bitna obaveza svih studenata jeste redovno pohađanje nastave, čitanje materijala i aktivnost na časovima kao i pisanje predispitnih obaveza.
    Literatura
    1. Dezmon Dinan: Sve bliža unija, uvod u evropsku integraciju, Beograd, Službeni Glasnik, 2009.
    2. Dragoljub Todić; Vladimir Grbić; Miroslav Antevski: Pridruživanje Evropskoj uniji i održivi razvoj, Beograd, 2014.
    3. Miroslav Prokopijević: Evropska unija – uvod, Službeni glasnik Beograd, 2009.
    4. Manja Đurić Džakić: Organizaciona struktura i rad Savjeta Evropske unije, Banja Luka, 2021.
    5. Mišel Fuše: Evropska unija pola veka kasnije: stanje i scenariji obnove, Službeni Glasnik Beograd, 2009.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvijuma (po 20 bodova), jednog (1) seminarskog rada na zadanu temu (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva, a nosi najviše 50 bodova. Konačna ocjena se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, tj. sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (najviše 50) i bodova sa ispita (najviše 50). Za uspješno ispunjenje predmetnih obaveza, odnosno za sticanje minimalne prolazne ocjene (6), student mora ukupno osvojiti najmanje 51 bod iz predispitnih i ispitnih obaveza. Ocjena sedam (7) odražava 61-70 bodova, ocjena osam (8) 71-80 bodova, ocjena devet (9) 81-90 bodova, a ocjena deset (10) 91-100 bodova.