Navigacija

OAU07URP - Urbana regeneracija predgrađa

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Urbanizam
Naziv Urbana regeneracija predgrađa
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OAU07URP izborni 8 1P + 4V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Za polaganje završnog ispita: Pozitivno ocijenjene definisane predispitne obaveze.
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj izučavanja predmeta je da studenti usvoje znanja koja će im omogućiti da razumiju, istraže i analiziraju procese urbanizacije danas, prije svega uzrok, tok i posljedice tih procesa u širem gradskom okruženju i posebno na prelazu sa urbanog na ruralno okruženje. Osnovni cilj je usvajanje znanja o aktuelnim pristupima, metodama i praksama iz svijeta i regiona, u kontekstu problema urbanizacije predgrađa.Studenti treba da se upoznaju sa formalnim i neformalnim modelima planiranja i da razumiju procese i metodologiju strateškog urbanog dizajna kao spoj strateški orijentisanog planiranja i vrednosno orijentisanog dizajna. Treba da stečena znanja provere kroz projekat urbanog dizajna konkretne multifunkcionalne cjeline.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Sveobuhvatno razumijevanje procesa urbanizacije na prostoru BiH, bivše Jugoslavije i Balkana u različitim istorijskim, društvenim i ekonomskim uslovima. Usvajanje znanja o metodologiji strateškog urbanog dizajna i prakse izrade koncepata/strategija razvoja i/ili problemski orijentisanih projekata. Vještine i sposobnosti za sveobuhvatnu analizu prostornih obrasca urbanog, ruralnog i urbano-ruralnog područja grada i procjenu problema, potencijala, slabosti i prednosti konkretnog područja, zasnovane na strateškom pristupu razvoju. Sposobnosti i vještine za primjenjena istraživanja, analize lokacija kroz anketiranje i saradnju sa zainteresovanim akterima i kritičko mišljenje. Primjena stečenih znanja i vještina u konkretnom projektu urbanog dizajna – kroz interni studentski konkurs.
Sadržaj predmeta
- Istorijski razvoj prostornog obrasca predgrađa (BiH, Balkan). Procesi urbanizacije regiona u 20. vijeku (SFRJ) i prostorni obrazac predgrađa. Tipologija prostornih obrazaca urbanog, ruralnog i urbano-ruralnog područja grada Banjaluke. (P) - Aktuelni pristupi, metode i alati u kontekstu problema urbanizacije predgrađa, iz svijeta i regiona. Formalni i neformalni modeli planiranja, procesi i metodologije. Adaptabilni model planiranja i problem urbanizacije predgrađa. (P) - Strateški urbani dizajn i problem urbanizacije predgrađa. Strategije/koncepti regeneracije predgrađa.(P+V) - Interni studentski konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja (V)
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, radionice, diskusije, konsultacije, terenski rad, prezentacije.
Literatura
  1. Lazarević Bajec, Nada; Maruna, Marija. 2009. Strateški urbani dizajn i kulturna raznolikost /Strategic Urban Design and Cultural Diversity. Beograd: Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu/ Belgrade: Faculty of Architecture Belgrade.
  2. C. Alexander, S. Ishikawa, M. Silverstein. 1977. A Pattern Language: Towns. Buildings. Constuction. New York: Oxford University Press.
  3. R. R. Rogers. 2000. Towards an Urban Renaissance: Final Report of the Urban Task Force. London: Chaird by Lord of Riverside.
  4. T. Turner. 1996. City as a Landscape: A Post-Postmodern View of Design and Planning. London: E&FN SPON.
  5. Dijana Simonović. 2014. Istraživanje mogućnosti obnove identiteta Banjaluke kao pejzažnog grada putem urbanističke regulacije, (doktorska disertacija). Banjaluka: Arhitektonsko-građevinski fakultet Univerziteta u Banjaluci.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Aktivnost u nastavi: 10 bodova Kolokvijumi/Eseji: 15 bodova Grafički rad: 60 bodova Završni ispit: 15 bodova