Navigacija
Viber X logo

Univerzitet u Banjaluci: Stanko Stanić ponovo rektor

KonkursiUniverzitet u Banjoj Luci
Dosadašnji rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić danas je jednoglasno izabran po drugi put na ovu funkciju.

Stanić je izjavio Srni da je za njega na današnjoj sjednici Senata u Banjaluci glasalo 20 članova i dva u odsustvu.

"Senat, kojeg čine profesori i studenti Univerziteta, prvi put je birao rektora bez uticaja Vlade Republike Srpske /RS/ na mandat od četiri godine, što je dokaz da visokoškolske ustanove u RS uživaju autonomiju'', naglasio je Stanić.

On je istakao da su ovim kompletirani organi visokoškolskih ustanovau skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju RS i stvoreni uslovi za rad u tolerantnijoj atmosferi.

Stanić je dodao da su na sjednici Senata razmatrani i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju RS, te da je bilo zamjerki na više prijedloga.

''Smatramo da bi trebalo naći rješenje prema kome bi obrazovanje prosvjetnih radnika, učitelja, ljekara i visokostručnog kadra u oblasti policije bilo isključivo u nadležnosti javnih visokoškolskih ustanova'', naglasio je Stanić.

On je dodao da bi izmjenama trebalo regulisati kriterijume i postupak ekvivalencije znanja koja su stečena prema starom zakonu o Univerzitetu i koja se sada stiču prema Zakonu o visokom obrazovanju, te ih staviti u nadležnost Republičkog savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

''Smatramo da je opasno da taj posao u cjelosti bude u nadležnosti organa visokoškolskih ustanova, jer se bojimo da će biti različiti kriterijumi na pojedinim univerzitetima'', pojasnio je Stanić.

On smatra da postoji realna opasnost da na nekim univerzitetima student koji je završio četverogodišnji studij prema starom zakonu dobije direktno, bez ikakvih razlika ili ispitnih obaveza, zvanje mastera, te da se direktno uključuju na doktorske studije, jer je sadašnji zakon ostavio prostor za tako nešto.

Prema njegovim riječima, prijedlog Senata Univerziteta je da Republički savjet propiše kriterijume i procedure koje će provesti visokoškolske ustanove da ne bi bilo različitih i loših rješenja.