Navigacija
Viber X logo

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA STUDENTSKOG PARLAMENTA

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom konstituisanja studentskog predstavničkog tijela Bojan Grebenar, novoizabrani predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci zakazao je i svečanu sjednicu na kojoj su učešće uzeli predstavnici društveno-političkog života Banje Luke i Republike Srpske, kao i mnogobrojni studenti našeg Univerziteta.
 Svečana sjednica je održana 03.07.2009. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta. Na svečanoj sjednici su govorili:
Milan Grubor, prvi predsjednik Studentskog parlamenta je u svom obraćanju naveo: „Stvorili smo platformu razvoja studenatske aktivnosti. Pa plan rada u cilju stvaranja te platforme u dijelo.
Zatim su rezultati došli. Oni uvijek dođu kada pošteno i naporno radite. Prije ili kasnije. Proglasili smo Studentsku republiku povodom krađe Kosova i Metohije. Nismo palili zastave i razbijali izloge. O tome je pariški Le monde i novinar Christophe Chatelot 12. marta pisao. Nova vrijednost.
Napravili smo veliku zabavu za brucoše. Oko 4000 sudenata je prisustvovalo.  Slušali su Blažu, a ne Sinana. Nova vrijednost.
Organizovali smo Prvi naučni skup studenata . Nova vrijednost.
Napravili smo Elaborat o stanju u visokom obrazovanju gdje smo dali svoj stav o stanju na Univerzitetu kroz institucije ove države.
Prezentovali smo Paket mjera koji nudi rješenja za ovakvo stanje.
Rješili smo apsolventske ekskurzije kroz jasan konkurs.
Studentske zabave smo ugovorom definisali.
Napravili smo „AntiKor“ projekat kojim se studenti bore protiv korupcije.
Napravili smo prve Studentske novine „Studentska republika“. Novine koje ne govore o krizi srpskog fudbala, već o stanju u društvu. Nova vrijednost.
Odabrali smo nove mlađe studente da se uključe u novi saziv Parlamenta. Kvalitetne sa ogromnim potencijalom. Mi smo ih našli. Mi smo ih tražili. Dvije trećine Parlamenta su nova lica. Taj pozitivan odabir kadrova smo uradili prvi u BiH. Nova vrijednost. “    
 
Prof. dr Draško Marinković, prorektor za kadrovska i ostala pitanja Univerziteta u Banjoj Lucije pozdravljajući studente izrazio je punu podršku Rektorata radu i aktivnostima Studentskog parlamenta, te je rekao da će se i u narednom periodu nastaviti kvalitetna saradnja na svim bitnim pitanjima za studente, ali i Univerzitet u cjelini. 
 
Prof. dr Miroslav Grubačić, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci govoreći o značaju studentskog organizovanja rekao je: „Univerzitet u Banjoj Luci, kao najveća intelektualna kompanija u RS, ne može da postoji i da se razvija bez snažnog učešća studenata u svim procesima donošenja odluka i upravljanja Univerzitetom. Mora se insistirati na ravnopravnosti studenata i profesora. Visoko obrazovanje nema perspektivu bez aktivnog učešća i jednih i drugih.“ On je u svom obraćanju istakao da je Studentski parlament legalno i legitimno studentsko predstavničko tijelo integrisanog Univerziteta, te da mu u skladu s tim pripadaju sva prava i obaveze definisani Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta. Prof. dr Grubačić se osvrnuo i na blokadu Univerziteta, odnosno zastoj u implementaciji zakonskih rješenja i bolonjskih principa definisanih Zakonom o visokom obrazovanju, do kojih je došlo upravo zbog nastojanja određenog broja tzv. studentskih predstavnika, ali i određenog broja profesora. Formiranje i rad Studentskog parlamenta i koordinisane aktivnosti sa ostalim organima Univerziteta bili su upravo odgovor na taj problem.  
 
Prof. dr Miroslav Bobrek, pomoćnik ministra za prosvjetu u Vladi RS je u ime Ministarstva prosvjete i kulture RS i ministra Antona Kasipovića čestitao novoizabranim članovima Studentskog parlamenta i najavio nastavak uspješne saradnje koja je uspostavljena između resornog ministarstva i studenata, a naročito prilikom izrade Pravilnika o dodjeli studentskih stipendija, organizacije naučno-stručnog skupa studenata, izrade nekoliko zakona u oblasti visokog obrazovanja i sl. 

Nada Tešanović, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske čestitala je studentima na uspješno provedenim izborima, kao i na brojnim aktivnostima koje je Studentski parlament realizovao u proteklom periodu. „Vrata Narodne skupštine Republike Srpske uvijek su otvorena za studente i njihove predstavnike i možete računati na pomoć i podršku kako rukovodstva Skupštine, tako i radnih tijela koja se bave pitanjima obrazovanja i mladih uopšte. Program „Otvoreni parlament“ je jedan od načina da se mladi, a naročito studenti bolje upoznaju sa radmo NSRS i njenim aktivnostima. Uvjerena sam da ćemo u narednom periodu i kroz taj program, ali i druge aktivnosti ostvariti dobru međusobnu saradnju.“

 Nakon obraćanja gostiju na svečanoj sjednici, predstavljeni su izabrani predsjednici radnih tijela i organi Studentskog parlamenta, a u ime novog saziva Studentskog parlamenta prisutnima se obratio Bojan Grebenar, koji je predstavio Plan rada Studentskog parlamenta u akademskoj 2009/2010. godini.


 URUČENA PRIZNANJA

 Na svečanoj sjednici su dodjeljena priznanja pojedincima i institucijama koji su pomogli osnivanje i rad Studentskog parlamenta, kao i partnerima sa kojima je uspostavljena kvalitetna saradnja tokom 2008/2009. godine.
 Zahvalnice za uspješnu saradnju i doprinos u radu Studentskog parlamenta u 2008/2009. godini dobili su:
- Univerzitet u Banjoj Luci,
- Ministarstvo prosvjete i kulture RS,
- Ministarstvo nauke i tehnologije RS,
- Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS,
- Grad Banja Luka,
- Fondacija „Dr Milan Jelić“,
- Gradska izborna komisija – Banja Luka,
- Prof. dr Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjoj Luci,
- Prof. dr Miroslav Grubačić, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Banjoj Luci,
- Duško Lazić, direktor menadžer Univerziteta u Banjoj Luci,
- Milan Komljenović, direktor Studentskog centra „Nikola Tesla“,
- Radio Balkan,
- Ekipa prve pomoći Saveza studenata Medicinskog fakulteta,
- Prof. dr Gordana Đurić,
- Prof. dr Nikola Mićić,
- Maja Ilić i
- Milan Šljokavica.

 
 Zahvalnice su dobili i odlazeći članovi 1. saziva Studentskog parlamenta:
1. Duško Stanivuk - Akademija umjetnosti,
2. Goran Matić i Bojan Bojanić - Arhitektonsko-građevinski fakultet,
3. Spomenko Nikić – Elektrotehnički fakultet,
4. Dragan Marković i Ognjen Saje – Ekonomski fakultet,
5. Srećko Stanišić – Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta,
6. Nataša Repić i Nataša Dragičević – Filozofski fakultet,
7. Ana Golić – Medicinski fakultet,
8. Srđan Srdić i Nemanja Brdar – Mašinski fakultet,
9. Stanko Galić i Davorin Milekić – Poljoprivredni fakultet,
10. Milan Petković i Mladen Čančarević – Pravni fakultet,
11. Danijela Ćetković i Marijana Roljić – Prirodno-matematički fakultet,
12. Bojan Milojević, Vlado Gligorić i Nemanja Panić – Tehnološki fakultet,
13. Jelena Vulin i Nebojša Bekić – Šumarski fakultet.


 Posebno priznanje – Plaketu Studentskog parlamenta – dobio je prvi predsjednik Studentskog parlamenta Milan Grubor i to za izuzetan doprinos u osnivanju i radu Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci i razvoj studentskog organizovanja Republike Srpske.