Navigacija
Viber X logo

Noć istraživača u Trebinju

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj Luci

U Trebinju je 27.09.2013. godine održana, već tradicionalna manifestacija "Noć istraživača", koja svake godine prezentuje zanimljive naučne radove, kao i napredak u naučnom istraživanju.

Noć istraživača - Trebinje 2013

Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić kaže da Republike Srpska ima izuzetne mlade ljude, koje ministarstvo stipendira i pomaže im da se usavršavaju na stranim fakultetima.
Noć istraživača - Trebinje 2013  U ovoj godini mladi istraživači Republike Srpske objavili su 150 naučnih radova, koji su stipendirani od strane Fonda "Milan Jelić". On je naveo da se raznim aktivnostima nastoje ostvariti partnerski odnosi sa razvijenim istraživačko-razvojnim institucijama i kompanijama, te stvoriti ambijent za ulazak u evropski istraživački prostor. Govoreći o značaju manifestacije "Noć istraživača", koja se drugi put održava u Trebinju, Komić je istakao da je ona od velikog značaja i da se nada da će prerasti u tradicionalnu.

Prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Banjoj Luci, Milan Mataruga, održao je prezentaciju o naučnoistraživačkom radu na Univerzitetu, istakavši da je cilj ove manifestacije promocija nauke, odnosno da se mladi ljudi sa ovih prostora zainteresuju za bavljenje istraživačkim radom.

Zanimljivo za učesnike ove manifestacije bilo je predavanje Antonija Pušića (Rambo Amadeus) poznatog estradnog umjetnika, koji je govorio o energetskoj efikasnosti. Rambo nam kaže da nauka nema granica.

Drugu godinu za redom ova manifestacija se održava u Trebinju, koju pomažu Ministarstvo nauke i tehnologije RS u saradnji sa Fakultetom za menadžment i proizvodnju iz Trebinja.