Navigacija
Viber X logo

Sufinansiranje magistarskih radova, doktorskih disertacija, projekata mladih istraživača i naučnih publikacija

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj Luci

Ministarstvo nauke i tehnologije raspisalo je konkurs za sufinansiranje 20 studenata postdiplomskog studija pri izradi magistarskih i 55 doktorskih radova, sufinansiranje projekata sa mladim istraživačima, kao i sufinansiranje naučnih publikacija u 2014. godini i za ove namjene biće izdvojeno ukupno 530.000 KM.

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak 5. maja, ministar nauke i tehnologije prof. dr Jasmin Komić je izjavio da je za sufinansiranje studenata postdiplomskog studija pri izradi magistarskih radova predviđeno 35.000 KM. On je istakao da je ovaj konkurs otvoren do 31. jula, do kada traje i konkurs za sufinansiranje 55 studenata pri izradi doktorskih radova i za ove namjene obezbijeđeno je ukupno 165.000 KM
- Ministarstvo nauke i tehnologije za projekat zapošljavanja četiri mlada istraživača ove godine izdvaja 180.000 KM, a prijave na ovaj konkurs mogu da se dostave do 31. oktobra - rekao je Komić.



Pomoćnik ministra za tehnologiju Biljana Vojvodić je rekla da Ministarstvo raspisuje i konkurs za finansijsku podršku projekata razvoja tehnologija, nabavke opreme i učešća na stručnim skupovima o razvoju tehnologija u Republici Srpskoj za 2014. godinu, za šta je ukupno predviđeno 213.000 KM.

- Od toga, 80.000 KM je predviđeno za projekte iz oblasti razvoja tehnologija, 103.000 KM za projekte obezbjeđenja savremene opreme, a 30.000 KM za učešće na stručnim skupovima o razvoju tehnologije. Ovaj konkurs je otvoren do 20. avgusta - rekla je Vojvodić.

Ona je dodala da Ministarstvo nauke i tehnologije osmi put za redom organizuje takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju zajedno sa Ministarstvom provete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i organizacionim timom Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i to u kategoriji realizovane inovacije. Nagradni fond iznosi 35.000 KM, a timovi mogu da se prijave do 10. juna ove godine.

Pomoćnik ministra za nauku Siniša Marčić je najavio organizovanje petog Balkan Venture Foruma 15. i 16. maja na Jahorini, na kojem se očekuje učešće minimalno 25 investitora iz regiona, Evrope i SAD-a, te prezentacije 50 poslovnih ideja iz regiona. Očekuje se minimalno 200 učesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Italije, Njemačke, Austrije, Albanije, Bugarske, Turske i drugih zemalja.

- Organizator foruma je Inovacioni centar Banja Luka. Cilj ovog događaja je promocija preduzetništva, podrška razvoju MSP, privlačenje investitora, posredovanje između preduzetnika i investitora i promocija komercijalizacije inovacija u regiji Balkana - rekao je Marčić.

U prilogu su konkursi.
Konkurs za sufinansiranje magistarskihi doktorskih radova, projekata sa mladim istraživačima, kao i sufinansiranje naučnih publikacija

Konkurs za finansijsku podršku projekata razvoja tehnologija, nabavke opreme i učešća na stručnim skupovima o razvoju tehnologija u Republici Srpskoj za 2014. godinu