Navigacija
Viber X logo

Održana prezentacija programa stipendija Vlade Japana

Stipendije i programiUniverzitet u Banjoj Luci

U prostorijama Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 18. 05. 2015, godine, održana je prezentacija programa stipendija Vlade Japana za akademsko osoblje i studente.

Održana prezentacija programa stipendija Vlade Japana

Prezentaciju je održala doc.dr Suzana Gotovac - Atlagić , bivši stipendista Vlade Japana, inače predavača na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Tokom izuzetno zanimljive prezentacije, prisutni su imali priliku da čuju sve bitne informacije o MEXT stipendijama koje nude Japansko ministarstvo nauke i obrazovanja, počevši od načina i rokova apliciranja, izrade studijskog plana, uspostavljana kontakt sa potencijalnim mentorom na nekom od japanskih univerziteta, pa sve do toga šta ih očekuje u Japanu ukoliko njihova prijava bude prihvaćena.

Održana prezentacija programa stipendija Vlade Japana

Gospođa Gotovac-Atlagić je podsjetila da je rok za predaju prijava za MEXT stipendije za 2016. godinu 05. juni 2015, te da se prijave šalju na adresu Ambasade Japana u BiH.

Osim upoznavanja potencijalnih stipendista sa svim bitnim detaljima koji im mogu biti od koristi prilikom apliciranja, gospođa Gotovac- Atlagić je kao bivši japanski stipendista, studentima i akademskom osoblju iz prve ruke dočarala svoja izuzetno pozitivna iskustva stečena tokom petogodišnjeg usavršavanja i boravaka u Japanu.

Ona je naglasila da će studenti čije aplikacije budu prihvaćene imati priliku da tokom odlično osmišljenog šestomjesečnog kursa japanskog jezika u potpunosti savladaju ovaj jezik, što je preduslov ne samo za postizanje dobrih rezultata na studijama i upoznavanje sa tamošnjom kulturom, nego je bitno i za ispunjavanje misije MEXT stipendija koja podrazumijeva da bivši stipendisti po završetku studija u Japanu i povratka u svoje zemlje nastave da rade na jačanju odnosa i saradnje između Japana iz zemalja iz kojih dolaze.

Održana prezentacija programa stipendija Vlade Japana

Prezentaciji programa stipendije Vlade Japana prisustvovala je i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Valerija Šaula koja se zahvalila studentima na odzivu i izrazila očekivanje da će bar neki od njih iskoristiti mogućnost usavršavanja na japanskim univerzitetima i upoznavanja sa tamošnjom kulturom i jezikom.

Više informacija o programima stipendija Vlade Japana možete vidjeti na sajtu Japanske ambasade u BiH:

http://www.bosnia.emb-japan.go.jp/BHS/CultureScholarships.html

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4220/Japan-mala.gif