Navigacija
Viber X logo

Informacija sa sjednice Proširenog kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci održane 6. 10. 2016.

Sjednice Prošireni kolegijumUniverzitet u Banjoj Luci

Prošireni kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci na sjednici održanoj 6. 10. 2016. godine analizirao je upis  studenata u prvu godinu I ciklusa studija na Univerzitet u Banjoj Luci u akademskoj 2016/2017. godini. 

Nakon razmatranja predočene informacije o početku  akademske 2016/2017. godine usvojen  je zaključak u kojem se Senatu predlaže da, uvažavajući proceduru pokrenutu od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u vezi sa izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, a pri očekivanju odluke Narodne skupštine RS,  donese odluku kojom bi se studentima dala mogućnost upisa u narednu akademsku godinu pod istim uslovima kao prilikom upisa u prethodnu školsku godinu; da se obezbijedi  učešće u nastavnom procesu  svim studentima  koji po tim kriterijima sada imaju pravo i uslov za upis u narednu školsku godinu; da se NNV vijećima fakulteta predloži da organizuju ispitni rok pod uslovom da isti ne narušava izvođenje nastavnog procesa; te da se onim fakultetima koji u okviru studijskih programa još uvijek nisu popunili kvote za upis predviđene Odlukom Vlade RS, da mogućnost da organizuju četvrti, internu upisni rok  za upis studenata u prvu godinu studija.

Prošireni kolegijum je na istoj sjednici razmatrao Prijedlog pravilnika o radu Univerziteta u Banjoj Luci, te je donesen zaključak da se isti, uz predložene korekcije, uputi Upravnom odboru na razmatranje i usvajanje.

Takođe, razmatran je, prihvaćen,  i upućen na dalje postupanje Upravnom odboru  Prijedlog pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti radnika Univerziteta u Banjoj Luci. Istovremeno  je fakultetima ostavljen rok od pet dana da dostave komentare u vezi strukture disciplinske komisije.

Nakon razmatranja Zaključka Upravnog odbora u vezi sa Prijedlogom pravilnika o uslovima i načinu korištenja službenih vozila Univerziteta u Banjoj Luci, donesen je zaključak da rektor sa nadležnim službama Rektorata do naredne sjednice analizira fakultetske pravilnike o uslovima i načinu korištenja službenih vozila i da shodno tome naprave prijedlog jedinstvenog pravilnika  na nivou Univerziteta, uz uvažavanje specifičnosti i potreba svakog fakulteta.

U nastavku sjednice predočen je Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju materijalno-finansijskog stanja i odgovornosti u raspolaganju finansijskim sredstvima Univerziteta u Banjoj Luci, te je nakon kraće diskusije članovima Proširenog kolegijuma ostavljen rok od sedam dana da u pisanoj formi dostave eventualne sugestije i prijedloge mjera i aktivnosti koje bi doprinijele poboljšanju materijalno-finansijskog stanja na Univerzitetu.

Prošireni kolegijum je na istoj sjednici razmatrao prijedlog rektora Univerziteta u Banjoj Luci da se studentima generacije - dobitnicima Zlatne značke Univerziteta obezbijedi obavljanje pripravničkog staža na fakultetima/Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Pomenuti prijedlog je prihvaćen, te je u potpunosti podržan stav da je u cilju poboljšanja nastavnog procesa i naučno-istraživačkog rada, kao i podsticaja za studente neophodno omogućiti najboljim studentima Univerziteta da po završetku osnovnih studija obave pripravnički staž na Univerzitetu u Banjoj Luci i na taj način steknu i praktične vještine u primjeni svog stečenog znanja.

U okviru pripreme aktivnosti na obilježavanju Dana Univerziteta 07. novembra, rektor Univerziteta u Banjoj Luci je uputio poziv dekanima da u narednih sedam dana dostave prijedloge  aktivnosti koje se u okviru obilježavanja ovog datuma planiraju provesti na njihovim organizacionim jedinicama kako bi bile uvrštene u jedinstveni program obilježavanja Dana Univerziteta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5769/uni-2.jpg