Navigacija
Viber X logo

Promovisani doktori nauka i počasni doktor nauka Univerziteta u Banjoj Luci

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Univerzitetu u Banjoj Luci  8.11.2016. godine  održana je svečana promocija  počasnog doktora nauka prof. dr Erika Frera, profesora Visoke škole za ekonomiju i menadžment  iz Esena i 30 doktora nauka koji su svoje doktorske teze odbranili na fakultetima našeg Univerziteta. 

Rektor prof. dr Milan Mataruga promovisao je na čast doktora nauka: Gordanu Broćeta, Dragana Jevtića, Miodraga  Lukića, Kristinu Bobrek-Macanović, Iliju Stojanovića, Dragana Gligorića, Branku Zolak-Poljašević, Dragana Milovanovića, Bojana Ćudića, Tajanu Serdar- Raković, Dženana Kulovića, Darka Tomaša, Tijanu Kovačević, Predraga Jovanovića, Vericu Petrović, Suzanu  Savić, Dušanku Danojević, Zorana  Maličevića, Zoru Čolović-Šarić, Radenka Janković, Maju Manojlović, Gorana Vučića, Aleksandra Jankovića, Gorana Pašića, Aleksandru  Lončar-Raičević, Slavojku Beštić-Bronza, Tatjanu Marić, Almu Avdić, Klementinu Nuk-Vuković i Dragana Čomića.

Obraćajući se promovisanim doktorima nauka i čestitajući im na ostvarenom uspjehu,  rektor prof. dr Milan Mataruga je naglasio da je bavljenje naukom  human, ali i  zahtjevan i odgovoran posao. „Naučni poziv je jedan od najtežih jer 'uzima'  čitavog čovjeka, čini ga 'drugačijim' i od njega traži snagu volje, strpljenja, ljubav prema nauci, marljivost, disciplinu, samokritičnost i posebno poštenje, iskrenost i pravičnost. I pored svega, naučni rad spada u najuzvišenije pozive koje čovjek može da odabere“, istakao je rektor, te dodao da je, s obzirom na značaj i ulogu nauke u razvoju svake zemlje i čovječanstva u cjelini,  i odgovornost naučnika veća.

„Zato i od vas očekujemo da budete lideri u naučnom svijetu, ljudi koji će promovisati nauku, obrazovanje, između ostalog i naš Univerzitet, gdje god da se nalazite. Od vas se očekuje da budete međunarodno aktivni, da vaša istraživanja i objavljeni rezultati budu međunarodno vidljivi, da se takmičite međusobno ali i sa istraživačima u okruženju. Budite najbolji, budite stalno aktivni, budite u tokovima svjetske nauke, jer ćete se tako na najbolji način odužiti našem Univerzitetu, našem narodu i vašim porodicama“, poručio je rektor Mataruga. 

Rektor se takođe zahvalio počasnom  doktoru  nauka  dr Eriku Freru, na njegovim  doprinosi uspostavljanju plodne saradnje dvije visokoškolsku ustanove, međunarodnoj promociji našeg Univerziteta, te nesebičnom zalaganju  kada je riječ o obezbjeđivanju stipendija našim studentima.

Zahvaljujući se na ukazanoj časti, profesor Frer je istakao da je, obavljajući dužnost direktora Instituta za strateško planiranje i dekana Visoke škole za ekonomiju i menadžment, dolazio u  kontakt sa mnogim institucijama, profesorima i studentima, ali da je za njega lučno kontakt i saradnja sa našim Univerzitetom predstavlja nešto posebno. „Taj odnos se izgrađuje neprestano nekoliko godina. Kroz tu komunikaciju razvilo se prijateljstvo sa vašim profesorima, stvoreni su uslovi za realizaciju zajedničkih obrazovnih i istraživačkih projekata, te razmjenu istraživača i studenata. Istovremeno na mene su ostavili utisak i vaši studenti koji, nerijetko, uprkos finansijskim ograničenjima, bilježe izuzetne uspjehe, što je i motivisalo mene i mog kolegu, dekana Visoke škole profesora Jegera da pomažemo vašim  studentima i što želimo trajnu saradnju sa njima“, istakao je prof. Frer, te dodao da navedena interkulturalna razmjena direktno pomaže studentima, profesorima, kao i Univerzitetu i Visokoj školi u cjelini, ali istovremeno indirektno pomaže da se narodi međusobno bolje razumiju.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5877/Prva__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5877/IMG_4771.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5877/IMG_4800.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5877/IMG_4822.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5877/IMG_4786.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5877/IMG_4751.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5877/IMG_4749.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5877/IMG_4735.JPG