Navigacija
Viber X logo

Održana sastanak konzorcijuma u okviru STINT Erasmus+ projekta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Bakingemšajerskom novom univerzitetu (Buckinghamshire New University) u Haj Vikombu (High Wycombe), u periodu od 30.11. do 4.12.2016. godine održan je konzorcijumski sastanak u okviru međunarodnog projekta „Jačanje internacionalizacije na viskokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini“ (skraćeno „STINT“ od „Strenghtening of Internationalization in Bosnia and Herzegovina Higher Education“).

Na konzorcijumskom sastanku predstavljene su realizovane aktivnosti svih partnera u projektu tokom prve godine realizacije projekta i napravljen je plan aktivnosti za drugu godinu projekta. Pored toga, partneri iz BiH su predstavili po dvije SWOT analize, jednu za internacionalizaciju i drugu za priznavanje kvalifikacija. Obje SWOT analize napravljene su na osnovu dobijenih podataka sakupljenih u tri različita sprovedena anketiranja i to: studenata, rukovodstva univerziteta i fakulteta, te sekretara. 

U projektu STINT učestvuju svi javni univerziteti u Bosni i Hercegovini, uključujući i Univerzitet u Banjoj Luci, kao i tri univerziteta iz država Evropske unije: KU Leuven -  Univerzitet iz Luvena (Belgija), Buckingamshire New University - Novi univerzitet iz Bakingemšajera (Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) i Instituto Politechnico do Porto-Politehnički univerzitet Porto (Portugal). Projektni partneri su takođe i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta Bosne i Hercegovine (HEA), Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske (HEAARS), te Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP).

Tokom tri godine, koliko projekat traje, predviđen je niz pojedinačnih i zajedničkih aktivnosti partnera u projektu, kojima je cilj veća internacionalizacija javnih univerziteta, te efikasniji i kvalitetniji postupak priznavanja stranih visokoškolskih kvalifikacija.

Koordinator STINT projekta je Univerzitet iz Luvena, a koordinator aktivnosti partnera iz Bosne i Hercegovine je Univerzitet u Istočnom Sarajevu. 

Više detalja o projektu, partnerima i aktivnostima vidjeti na http://stint-project.net/

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5994/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5994/2.jpg