Navigacija
Viber X logo

Šumarski fakultet obilježio 24 godine uspješnog rada

Opšte

Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio je 24 godine postojanja i uspješnog rada svečanom promocijom magistara, mastera i diplomiranih inženjera šumarstva, upriličenom 23. decembra u prostorijama Fakulteta.

Kako je tom prilikom podsjetila v.d. dekana prof. dr Željka Marjanović-Balaban, Šumarski fakultet je nastao u najtežim uslovima, ratne 1992. godine,  pri čemu im je značajnu podršku pružio Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu. Podrška ovog fakulteta,  prije svega u kadrovskom smislu, kao i podrška Građevinskog fakulteta istog univerziteta, te Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani nastavljena je i u narednim godinama. Danas je Šumarski fakultet uspješna naučnoistraživačka institucija koja ima preko 40 zaposlenih od čega  su 23 nastavnika i saradnika koji izvode nastavu na sva tri ciklusa studija. Do sada je preko 2500 studenata upisalo ovaj fakultet, od čega je njih 572 steklo diplome  prema Zakonu o univerzitetu i 120 prema  Zakonu o visokom obrazovanju, dok trenutno studira preko 500 studenata.

Kako je istakla prof.dr Marjanović-Balaban, Fakultet raspolaže sa kvalitetnim naučnoistraživačkim kadrom koji učestvuje u  brojnim projektima finansiranim od resornog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i u međunarodnim projektima, a učestvujući na naučnim skupovima, nastavnici i saradnici Fakulteta samo u prošloj godini prezentovali su  preko 50 radova. U proteklom periodu zaključeni su brojni sporazumi o saradnji,od kojih je  v.d. dekana izdvojila sporazum sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, te sa Moskovskim državnim univerzitetom šumarstva,  dodajući da su u narednom periodu prioriteti izgradnja objekta Fakulteta, te usavršavanje i popunjavanje vlastitog kadra.

U ime Univerziteta prisutne je pozdravio rektor prof. dr Milan Mataruga, te svom matičnom fakultetu čestitao rođendan i poželio uspjeh u budućem radu.

Rektor je istakao da Šumarski fakultet ima izuzetno odgovoran zadatak, jer mu je zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i javnim preduzećem“ Šume RS“ povjerena briga o jednom od najvažnijih resursa kojim Republika Srpska raspolaže. Odgovornost je tim veće ukoliko se zna kakvu ulogu ima očuvanje šuma u vremenu izraženih klimatskih promjena, dodao je rektor, te naglasio da Fakultet ima punu podršku rukovodećih struktura Univerziteta u njihovom nastojanju da započeti  projekat izgradnje zgrade Fakulteta bude realizovan u što je moguće kraćem roku.

Prisutnima se u ime Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu obratio prof. dr Milorad Danilović , te istakao da će naš Šumarski fakultet, kao i do sada, imati punu podršku bratskog fakulteta s druge strane Drine, ali i poželio da se buduća saradnja više ogleda u zajedničkom učešću u međunarodnim projektima, a sve manje u kadrovskoj podršci, odnosno angažovanju gostujućeg kadra sa Univerziteta u Beogradu.

Risto Marić generalni direktor JP šumarstva „Šume RS“ takođe je podsjetio na dugogodišnju uspješnu saradnju koja se realizuje kroz sporazume o poslovno-tehničkoj saradnji, te obećao da će praksa zapošljavanja najboljih studeneta fakulteta u ovom javnom preduzećeu  biti nastavljena  i u narednom periodu.

Na dobru saradnju sa ovim javnim preduzeće kao i sa pojedinim gazdinstvima u njegovom sastavu koji su pomogli realizaciju studijskih posjeta, terenske nastave i odlazak na šumarijadu podsjetio je i Ozren Žolja, predsjednik Saveza studenata Šumarskog fakulteta, koji je tom prilikom direktoru  „Šuma RS“ g. Mariću, direktorima  šumskih gazdinstvima „Gorica“ iz Šipova i „Ribnik“ iz Ribnika, kao i prof. dr Milanu Matarugi  uručio zahvalnice.

Povodom obilježavanja 24 godine Šumarskog fakulteta na svečanosti su uručene plakete i zhvalnice onima koji su unaprijedili rad fakulteta i značajno uvećali njegovov ugled u proteklom periodu.  Ovogodišnji dobitnici plakete Fakulteta  su nekadašnji dekani i profesori u penziji Ratko Čomić i Čedomir Burlica, dok je Ministarstvu proljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uručena zahvanica koju je u ime  Ministarstva primio pomoćnik ministra Goran Zubić.

 

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6058/IMG_5504.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6058/IMG_5465.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6058/IMG_5462.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6058/IMG_5463.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6058/IMG_5475.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6058/IMG_5482.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6058/IMG_5495.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6058/IMG_5499.JPG