Navigacija
Viber X logo

Konferencija o izazovima naučno-istraživačkog rada u oblasti društvenih nauka

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Lokalna kancelarija  za koordinaciju Regionalnog programa za promociju istraživanja (Regional Research Promotion Programme - RRPP) za Bosnu i Hercegovinu u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci, 7. marta 2017. godine,  organizuje konferenciju Izazovi naučno-istraživačkog rada u oblasti društvenih nauka na univerzitetima zemalja Zapadnog Balkana.

Konferencija će biti održana u Rektorat Univerziteta u Banjoj Luci (sala br. 8), s početkom u 9. 00 časova.

Naučno-istraživački rad u zemljama Zapadnog Balkana karakteriše nizak nivo ulaganja u istraživanja, preopterećenost naučno-nastavnog osoblja nastavom, nedostatak raspoloživog vremena za bavljenje naučno-istraživačkim radom i nizak nivo sistemske podrške za istraživački angažman. Sve to za rezultat ima mali broj naučno-istraživačkih projekata, nizak nivo objavljenih stručnih radova u međunarodnim referentnim časopisima, te nisku prepoznatljivost istraživača i institucija u međunarodnoj i evropskoj istraživačkoj zajednici.

Pokrenute izmjene zakona o visokom obrazovanju na pojedinim administrativnim nivoima u BiH predviđaju pooštravanje kriterija za izbor u akademska zvanja, čime bi se direktno uticalo na percepciju kvaliteta naučno-istraživačkog kadra, te posredno i institucija u kojima rade. S druge strane, ovim se izmjenama u drugi plan stavlja kontekst u kome se taj rad odvija. Naime, nastavno-naučno osoblje je opterećeno nastavnim aktivnostima, što se reflektuje i kroz politike plata na univerzitetima koje često predviđaju naknade samo za rad u nastavi. Istovremeno naučni aspekt pozicije, odnosno bavljenje istraživanjima, još uvijek je sporadično i uglavnom prepušteno individualnom entuzijazmu i aspiracijama.

Cilj konferencije je da pokuša sagledati probleme i identifikovati potencijalna rješenja za prevazilaženje očiglednog jaza između uslova za naučno-istraživački rad sa jedne i formalnih zahtjeva za promociju u nastavno-naučna zvanja sa druge strane, na univerzitetima u BiH i regionu. 

Konferencija će okupiti istaknute akademske radnike predstavnike nadležnih ministarstava i drugih institucija i organizacija koje djeluju u ovoj oblasti, kako bi se razmjenila iskustva i iscrtali mogući pravci adresiranja navedenih problema.

Broj učesnika je ograničen, te vas molimo da svoje učešće potvrdite na imejl: dzenana.hrlovic@analitika.ba, ili na broj telefona 033 251 080, najkasnije do 02. marta 2017.
Za ograničen broj učesnika koji dolaze izvan Banja Luke obezbijeđeni su putni troškovi. Ukoliko je potrebno pokriti troškove vašeg putovanja, molimo vas da to naznačite prilikom prijave.

Za više detalja pogledajte program konferencije.

Ovaj događaj organizuje se uz podršku Regionalnog programa za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP). RRPP programom koordinira i upravlja Međufakultetski institut za centralnu i istočnu Evropu (IICEE) pri Univerzitetu u Friburgu (Švajcarska). Centar za društvena istraživanja Analitika je Lokalna kancelarija za koordinaciju RRPP-a u Bosni i Hercegovini. Program u potpunosti finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), Federalni odjel za inostrane poslove.

Program događaja

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6234/uni-1.jpg