Navigacija
Viber X logo

Održana 24. sjednica Rektorske konferencije Republike Srpske

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Panevropskom univerzitetu „Apeiron“ 24. februara je održana 24. sjednica Rektorske konferencije Republike Srpske.

Osim članova Konferencije, sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra za nauku Republike Srpske Siniša Marčić, direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Miroslav Bobrek i direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović.

Na sastanku je razmatrana kategorizacija naučnih časopisa i naučnih skupova, gdje se došlo do zaključka da je podizanje kvaliteta objavljenih naučnih radova od najvećeg prioriteta u okviru razvoja visokog obrazovanja. Konstatovano je da je cilj da naučne publikacije ustanova iz Republike Srpske budu međunarodno priznate kako bi naš naučni potencijal postao vidljiv, kao i da bismo privukli strane autore.

Jedinstven stav Rektorske konferencije Republike Srpske jeste da je neophodno pooštriti kriterijume izbora u nastavno-naučna zvanja.

Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Miroslav Bobrek upoznao je učesnike sastanka o procesu akreditacije same Agencije od strane Evropske asocijacije agencija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA). Takođe, najavio je da će se tokom 2017. i 2018. godine raditi akreditacija i reakreditacija studijskih programa na univerzitetima u Republici Srpskoj.

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović upoznao je učesnike sastanka o samoevaluacionom izvještaju te Agencije, te najavio da će i Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH ući u proces akreditacije od strane Evropske asocijacije agencija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6240/m_DSC_0055-640x480.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6240/m_DSC_0053-640x480.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6240/Prva.jpg