Navigacija
Viber X logo

Održana prezentacija VI-SEEM projekta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 21. marta 2017. godine u Rektoratu Univerziteta održana je prezentacija VI-SEEM projekta.

Riječ je o projektu koji ima za cilj kreiranje jedinstvenog virtuelnog istraživačkog okruženja (Virtual Research Environment-VRE) u Jugoistočnoj Evropi i istočnom Mediteranu (Southeast Europe and the Eastern Mediterranean -SEEM), u svrhu omogućavanja interdisciplinarne regionalne saradnje u oblasti bionauka, klimatologije i digitalog kulturnog nasljeđa.

U okviru navedenog projekta naš Elektrotehnički fakultet je zadužen za oblast digitalne kulturne baštine u BiH (Digital Cultural Heritage), odnosno za sve ono što je vezano za njenu digitalizaciju, pretraživanje baza podataka, predstavljanje tih podataka i slično.

O projektu, u kojem su osim ETF-a, partneri univerziteti, istraživačke mreže i instituti iz još 14 zemalja pomenutih regiona, govorili su koordinator projekta prof. dr Milorad Božić, doc. dr Vladimir Risojević i mr Mihajlo Savić.

Tokom prezentacije, zaposleni u ustanovama i u preduzećima iz područja nauke, kulture i obrazovanja koji se bave ili namjeravaju da rade na projektima iz oblasti digitalizacije kulturnog nasljeđa, imali su priliku da se upoznaju sa osnovnim standardima za metapodatke u oblasti digitalizacije kulturnog nasljeđa kao i novim načinima za pristup kolekcijama fotografija i videa.

Takođe, predstavljene su i mogućnosti saradnje u okviru evropskog projekta VI-SEEM. Inače, riječ je o sedmom projektu u sklopu okvirnih istraživačkih programa Evropske unije (ranije FP, sada Program Horizont 2020), koje je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci realizovao u proteklih 11 godina.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6333/IMG_6171.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6333/IMG_6167.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6333/IMG_6162.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6333/Prva__1_.JPG