Navigacija
Viber X logo

Zamjenik ambasadora Kine u BiH gđa Džou Jan u posjeti našem Univerzitetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga  primio je danas u Rektoratu Univerziteta gđu Džou Jan (Zhou Yan), zamjenika ambasadora Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali  i prof. dr Biljana Antunović,  prorektor  za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju našeg Univerziteta i  kineski konzul u BiH g. Džang Cunlijang (Zhang Cunliang).

Gđu Jan, kojoj je ovo bila prva radna posjeta Banjoj Luci, rektor je bliže upoznao sa našim  Univerzitetom, te podsjetio na dugogodišnju  uspješnu saradnju sa Ambasadom Kine u Bosni i Hercegovini.

Ipak, najviše pažnje tokom sastanka posvećeno je osnivanju Konfučijevog instituta pri našem Univerzitetu. Rektor je upoznao gošću sa aktivnostima koje su u prethodnom periodu preduzete u tom smislu, počevši od slanja pisma namjere do potpisivanja Memorandum o saradnji sa Univerzitetom tehnologije i obrazovanja iz Tjenđina, te ju je  informisao da se ovih dana očekuje pozivno pismo za potpisivanje sporazuma sa Hanbanom, krovnom institucijom u Kini koja kontroliše i koordinira rad svih Konfučijevih instituta u svijetu. 

Tokom razgovora još jednom  je naglašen značaj  osnivanja pomenutog  instituta,  ne samo za naš Univerzitet, nego i za Grad Banju Luci i cijelu RS, jer  osim što će se na ovaj način postaviti temelji  za buduću realizaciju zajedničkih  obrazovnih i  istraživačkih projekata,  te razmjenu stručnjaka, naučnika i studenata, istovremeno će se otvoriti mogućnost intenzivnijeg kulturnog i ekonomskog povezivanja dva naroda. 

Gđa Jan se zahvalila rektoru na iskazanom interesovanju Univerziteta da pod svojim okriljem  otvori Konfučijev  institut  i na taj način, između ostalog, promoviše kinesku tradiciju, jezik i kulturu, te naglasila značaj povezivanja prije svega mladih ljudi i stvaranja pretpostavki za međusobnu razmjenu studenata.

Takođe, zamjenica ambasadora Kine je izrazila očekivanje da će se uskoro stvoriti svi formalni preduslovi za otvaranje pomenutog  instituta i  istakla da će Ambasada podržati nastojanja Univerziteta da se što prije potiše sporazum sa Hanbanom i time stvore pretpostavke  da naši  studenti, ali i ostali građani koriste sve one mogućnosti koje se pružaju njegovim otvaranjem. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6279/IMG_6075.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6279/IMG_6081.JPG