Navigacija
Viber X logo

Održana obuka u okviru STINT Erasmus+ projekta

Opšte

Na Politehničkom univerzitetu Porto, Portugal, u periodu od 2.4. do 6.4.2017. godine održana je obuka u okviru međunarodnog projekta „Jačanje internacionalizacije na viskokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini“ (skraćeno „STINT“ od „Strenghtening of Internationalization in Bosnia and Herzegovina Higher Education“).

Na obuci su zaposleni Politehničkog univerziteta Porto održali prezentacije na teme: Predstavljanje PU Porto, Obezbjeđenje kvaliteta u oblasti internacionalizacije u Portugalu, Internacionalizacija na PU Porto i međunarodno istraživanje i politike, Međunarodna razmjena studenata i osoblja, Prezentacija Porto dizajn fabrike, Internacionalizacija kod kuće i dvostruke diplome, Učenje na daljinu i Jedinica za inovativno predavanje na PU Porto, Upravaljanje projektima, Međunarodni istraživački projekti i mogućnosti finansiranja, Master iz međukulturalnih studija iz oblasti poslovanja, HOPP: prezentacija usluga smještaja i dočeka studenata, Internacionalizacija na Fakultetu za inženjerske nauke i na Fakultetu za muziku i dramsku umjetnost, te Priznavanje akademskih kvalifikacija i regrutovanje i prijem inostranih studenata.

U projektu STINT učestvuju svi javni univerziteti u Bosni i Hercegovini, uključujući i Univerzitet u Banjoj Luci, kao i tri univerziteta iz država Evropske unije: KU Leuven -  Univerzitet iz Luvena (Belgija), Buckingamshire New University - Novi univerzitet iz Bakingemšajera (Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) i Instituto Politechnico do Porto - Politehnički univerzitet Porto (Portugal). Projektni partneri su takođe i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta Bosne i Hercegovine (HEA), Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske (HEAARS), te Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP).

Tokom tri godine, koliko projekat traje, predviđen je niz pojedinačnih i zajedničkih aktivnosti partnera u projektu, kojima je cilj veća internacionalizacija javnih univerziteta, te efikasniji i kvalitetniji postupak priznavanja stranih visokoškolskih kvalifikacija.

Koordinator STINT projekta je KU Luven, Belgija, a koordinator aktivnosti partnera iz Bosne i Hercegovine je Univerzitet u Istočnom Sarajevu. 
 

Više detalja o projektu, partnerima i aktivnostima vidjeti na http://stint-project.net/

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6423/32974405824_da8b7bee8c_o.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6423/33432625910_1fc4b4b87f_o.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6423/33432622390_e59184f128_o.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6423/32974398684_20823cf8af_o.jpg