Navigacija
Viber X logo

Počeo naučni skup „Vlado S. Milošević, etnomuzikolog, kompozitor, pedagog - Tradicija kao inspiracija“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji  Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i podršku  Muzikološkog društvo Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti RS, 21. aprila sa radom je počeo dvodnevni naučni skup „Vlado S. Milošević, etnomuzikolog, kompozitor, pedagog- Tradicija kao inspiracija“. 

Pomenuti skup se tradicionalno održava u okviru manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“, koju je Akademija ove godine organizovala  po 18. put, kao svojevrstan omaž našem čuvenom kompozitoru i muzikologu.

Podsjećajući da je za ovogodišnji naučni skup prijavljeno 60 radova od čega je po 12 iz oblasti etnomuzikologije i muzičke teorije, te po 18 iz oblasti pedagogije i muzikologije, dekan Akademije prof. dr Sanda Dodik je naglasila da je kao i prethodnih godina, dio radova posvećen stvaralaštvu Vlade S. Milošević, dok se drugi dio bavi novim dostignućima u domenu nauke.

Učesnike skupa u ime Univerziteta u Banjoj Luci pozdravio je prorektor za kadrovske i materijalne resurse prof. dr Luka Kecman koji je izrazio zadovoljstvo brojem i kvalitetom prijavljenih naučnih radova, ali i činjenicom da ovaj naučni skup s pravom uz sebe nosi odrednicu- tradicionalni.

U ime Akademije nauka i umjetnosti prisutnima se obratio  akademik Milivoje Unković, te ujedno proglasio ovaj naučni skup otvorenim. Akademik Unković je tom prilikom naglasio da naučni skup „Tradicija kao inspiracija“  još od 2000. godine  daje  veliki doprinos u osvjetljavanju životnog i stvaralačkog puta Vlade S. Miloševića, istovremeno doprinoseći otkrivanju našeg kulturološkog senzibiliteta.

Nakon pozdravnih obraćanja, uslijedilo je plenarno predavanje dr Leona Stefanije sa Univerziteta u Ljubljani, Slovenija na temu „Novo i klasično u muzici: sjene upornosti i tragovi promenljivosti u opusu Uroša Rojka“, nakon čega je skup nastavio rad kroz više sesija iz oblasti muzičke teorije, muzikologije, etnomuzikologije i muzičke pedagogije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6454/2_1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6454/3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6454/4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6454/5.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6454/Prva_3_.JPG