Navigacija
Viber X logo

Sastanak rukovodstva Univerziteta i uprave JPŠ „Šume Republike Srpske“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci 6. aprila je održan sastanak rukovodstva Univerziteta i uprave JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac. Osim rektora prof. dr Milan Mataruge i generalnog direktora JPŠ „Šume RS" g. Rista Marića, sastanku su prisustvovali i izvršni direktor za komercijalne poslove ovog predzueća Slaven Gojković, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta prof.dr Radoslav Gajanin, dekan Šumarskog fakuleta prof. dr Vojislav Dukić, profesorica Šumarskog fakulteta i član Senata Univerziteta u Banjoj Luci Nada Šumatić i član Senata iz reda studenata Ratko Savić.

Sastanak je upriličen kako bi se razgovaralo o konkretnim oblicima saradnje, a u skladu sa opredjeljenjem rukovodstva Univerziteta da se sa privrednim subjektima ostvari što tješnja saradnja u smislu stvaranja uslova za obavljanje studentske prakse u preduzećima, kao i intenzivnijeg transfera znanja na relaciji Univerzitet - privreda.

S tim u vezi, na sastanku je razgovarano o značaju formiranja nastavne baze za studente Šumarskog fakulteta, koju bi mogli koristiti i studeti drugi srodnih fakultet i studijskih programa našeg Univerziteta, te je podržana ideja za gradnju takvog jednog kompleksa na području Šumskog gazdinstva „Klekovača - Potoci“, u opštini Istočni Drvar.

Takođe, rektor je, iskoristio priliku da upoznao goste sa dosadašnjim aktivnostima u vezi sa izgradnjom objekta Šumarskog fakulteta na prosturu kampusa „Univerzitetski grad“, kao i onim koje predstoje u narednom periodu, a odnose se prije svega na prikuljanje odgovarajućih dozvola za početak gradnje i obezbjeđivanje finansijskih sredstava.

Budući da ove godine Šumarski fakultet obilježava 25 godina rada, te da se tim povodom za decembar priprema velika međunarodna konferenecija, rektor i dekan su pozvali upravu JPŠ „Šume RS“ da se priključe oganizaciji ovog naučnog skupa pod nazivom „Šumarska nauka u funkciji održivog razvoja šumarstva- 25 godina šumarstva Republike Srpske“, a kojim bi istovremeno bilo obiželjeno i 25 godina ovog javnog preduzeća. Istim povodom, kako je na sastanku pojasnio dekan Šumarskog fakulteta, biće pripremljena i foto-monografija „Šume RS“.

Na sastanku je konstatovano da postoji veliki prostor za kontinuiranu saradanju Šumarskog fakulteta i Univerziteta u cjelini sa JPŠ „Šume RS“ i to na obostarno zadovoljstvo, jer koliko je god bitno za naše studente da steknu praktično znanje na terenu, toliko je za ovo preduzeće važno da koristi rezultate naučnog rada istraživača sa Univerziteta.

Podsjećajući da saradnja Šumarskog fakulteta i JPŠ „Šume RS“ traje godinama, direktor Marić je istako da će ovo preduzeće pružiti podršku Fakultetu i u godinu u kojoj obilježava pomenuti jubilej. Takođe, podrška je obećana i kada je riječ o manifestaciji „Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci“ koju Studnetski parlament našeg Univerziteta organizuje od 18. do 28. aprila.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6406/druga__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6406/PRVA__5_.JPG