Navigacija
Viber X logo

Svečano otvoreni „Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Manifestacija „Dani studenata Univerziteta u Banjoj Luci“ svečano je otvorena 18. aprila na ceremoniji upriličenoj u Narodnom pozorištu Republike Srpske, u prisustvu brojnih uglednih gostiju iz javnog i političkog života Republike Srpske.

Desetodnevna manifestacija u organizaciji Studentskog parlamenta našeg Univerziteta obuhvatiće brojne sportske, edukativne, kulturne, volonterske i zabavne sadržaje kroz koje će se predstaviti i promovisati vrijednosti studentskog života, Univerzitet u Banjoj Luci, te Grad Banja Luka i Republika Srpska  kao zajednica mladih, kreativnih i obrazovanih ljudi.

Pozdravljajući prisutne na svečanosti otvaranja „Dana studenata“ predsjednik Studentskog parlamenta Željko Sladojević je istakao da je pomenuta manifestacija kruna dosadašnjeg rada ove studentske organizacije.

On je podsjetio da je Parlament  prethodnih godina povezao sve studente našeg Univerziteta, organizovao brojne značajne događaje, ostvario saradnju sa univerzitetima u zemlji i regionu, te pokazao spremnost da razgovara i rješava razne bitne probleme. Ulažući ogroman napor da organizuje jednu ovako zahtjevu manifestaciju kao što su „Dani studenata“ Parlament je pokazao da je spreman za velike korake naprijed, istakao je Sladojević, dodajući da velike zasluge za 
za uspješan rad Parlamenta u prethodnih devet godina imaju dosadašnji predsjednici, te da je iz tog razloga odlučeno  da se svima njima dodijele plakete. 

U znak zahvalnosti za doprinos radu i razvoju Parlamenta plakete su na svečanosti uručene: Milanu Gruboru, Bojanu Grebenaru, Danici Kojić, Aleksandru Kecmanu, Kosti Lovri, Mladenu Amoviću, Branku Petroviću, Aleksandru Forci i Zoranu Grahovcu.

O samoj manifestaciji na svečanosti je govorio pedsjednik Organizacionog odbora Ratko Savić koji je podsjetio da je u narednih deset dana predviđeno održavanje više od 50 aktivnosti, počevši od studentskih sportskih igara, preko edukativnih radionica, do koncerata i drugih  kulturnih i zabavnih sadržaja.

Savić je zahvalio institucijama i kompanijama koje se pomogle organizaciju svih ovih događaja, te izrazio očekivanje da ovogodišnja manifestacija predstavlja početak jedne duge i uspješne tradicije, kojom će se Univerzitet ponositi, a Grad Banja Luka slaviti. 

U ime Univerziteta u Banjoj Luci prisutnima se obratio rektor prof. dr Milan Mataruga te izrazio zadovoljstvo što su Univerzitet, Grad i Republika Srpska dobili jednu ovakvu manifestaciju koja će služiti kao svojevrstan podsjetnik  na postignuća, inovativnost i energiju koju naši studenti ispoljavaju ne samo u učionicama i laboratorijama, nego i na sportskim terenima, volonterskim akcijama, kulturnim i raznim drugim vannanstavnim aktivnostima.

Rektor je dodao da će ova manifestacija služiti i kao podsjetnik da je Banja Luka grad mladosti, budući da će tokom njenog trajanja  naš grad  živjeti i disati u ritmu ove manifestacije.

Na svečanosti se obratio i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić koji je podsjetio  da se  u isto vrijeme dok traje manifestacija "Dani studenata", u Banjoj Luci dešavaju brojne aktivnosti u okviru obilježavanja Dana grada- 22. aprila, te da se obje odvijaju pod istim lajtmotivom - da je Banja Luka grad mladih, prijatelj djece i prijestonica kulture. Radojičić je poželio Studentskom parlamentu da njihova manifestacija bude dugovječna, te dodao da će nastojanja studenata da svoj Univerzitet i Grad predstave u najljepšem mogućem svjetlu, Grad i u narednim godinama podržavati.

Čestitkama na organizaciji manifestacije pridružio se i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. Naglašavajući da su obrazovanje i nauka za Srpsku prioriteti koji joj mogu obezbijediti stabilnost, razvoj, ekonomski napredak i kulturni identitet, predsjednik NSRS  je izrazio zahvalnost Univerzitetu u Banjoj Luci za sve što je učinio za Republiku Srpsku, kao i studentima koji su svojim radom dali značajan doprinos razvoju cjelokupnog društva. 

Čubrilović je dodao kako je uvjerena da će studenti Univerziteta u Banjoj Luci zajedno sa studentima  Univerziteta u Istočnom Sarajevu biti poseban oslonac jačanja i integracije Republike Srpske u evropski obrazovni i naučno-istraživački prostor, ali i demokratskih procesa u okvirima naše Republike. 

Nakon pozdravnih obraćanja, uslijedio je bogat umjetnički program koji su pripremili studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Između ostalog, prisutni su imali priliku da uživaju izvanrednim nastupima etno grupe Katedre za etnomuzikologiju, soprana Ivone Šari studentkinje solo pjevanja u klasi profesorice Dunje Simić i zvuke Gudačkog orkestra Akademije umjetnosti. 

Svečanost je okončana simboličnim uručivanjem ključa Univerziteta studentima. Ključ je predsjedniku Studentskog parlamenta predao rektor Mataruga, nakon čega je manifestaciju „Dani studeneta  Univerziteta u Banjoj Luci“ zvanično  proglasio otvorenom.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6442/PRVA__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6442/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6442/3__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6442/4__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6442/5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6442/ppp.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6442/6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6442/8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6442/9.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6442/10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6442/11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6442/IMG_7919.jpg