Navigacija
Viber X logo

Prezentovane stipendije Vlade Sjedinjenih Američkih Država

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, 16. maja 2017. godine predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH održali su prezentaciju programa stipendija za akademsko osoblje i studente.

O programima akademske razmjene i studiranja koje sponzoriše Vlada SAD govorile su: koordinator za akademsku razmjenu  Adriana O’Flanagan, stručnjak iz oblasti kulture Elizabeta Delalić, te studentski savjetnik Sonja Pržulj,  Američki savjet SAD/ Američki kutak Banja Luka.

Koji su benefiti razmjene, pod kojim uslovima mogu konkurisati na neki od programa američke vlade, koji programi su trenutno otvoreni i do kada su moguće prijave, pod kojim uslovim mogu konkurisati na neki od njih…, samo su neka od pitanja na koje su studenti i nastavno osoblje mogli čuti odgovore. 

Prisutnima je posebno ukazano na mogućnosti koje nude čuveni programi Fulbrajt i  Hjubert Hamfri stipendija, a službenici Ambasade koji se bave akademskom razmjenom, ponudili su im i niz korisnih informacija i savjeta u pogledu pripreme prijave,  odabira odgovarajuće institucije, pisanja biografije, pribavljanja potrebne dokumentacije i sl.

Ističući da je za  učešće u programima stipendiranja potrebno da kandidati budu sposobni da studiraju u SAD na traženom nivou za koji apliciraju, da imaju dobar akademski uspjeh, odnosno određene reference u naučnom i obrazovnom smislu, ali  i jasnu viziju šta žele da naprave sa znanjem koje će dobiti u Americi i kako će ga primijeniti po povratku u BiH, Adriana O’Flanagan je podsjetila da je od 2000. godine preko  1.500 studenata iz Bih bilo na raznim vrstama akademske razmjene u SAD.

Prezentaciji programa stipendije Vlade Sjedinjenih Američkih Država prisustvovala je i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Biljana Antunović  koja je istakla  da je značajan broj nastavnika i studenata sa Univerziteta u BanjojLici iskoristio priliku da kroz neki od programa razmjene boravi u SAD. „To nije samo profesionalno, nego i životno iskustvo i zato bih preporučila svima koji nisu bili u razmjeni u nekoj zemlji, na nekom Univerzitetu ili laboratoriji da to barem jednom učine u svojoj akademskoj karijeri“, istakla je prorektorica.

Koje su prednosti  boravka i usavršavanja na nekom od američkih univerziteta na prezentaciji su govorili i bivši stipendisti Vlade SAD, koji su istakli da nose samo pozitivna iskustva. Govoreći o vlastitom iskustvu, prodekan za naučno-istraživački rad Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci doc. dr Marijana Kapović- Solomun, koja je kao stipendista američke Vlade provela godinu dana na Univerzitetu u Misuriju, istakla je da je u „SAD  sistem školovanja drugačiji od ovdašnjeg, jer je mnogo intenzivnija interakcija sa mentorima i profesorima, a puno je veća i podrška države istraživanju i razvijanju naučno-istraživačkih projekata". Ona je pozvala svoje kolege i studente da  iskoriste mogućnosti koje im se nude kroz prezentovane programe razmjene dodajući da osim profesionalnog napredovanja oni nude priliku stipendistima da usavrše  jezik i saznaju dosta toga o tamošnjem načinu života i kulturi.

Detaljnije informacije o programima koji su predstavljeni tokom prezentacije na Šumarskom fakultetu dostupne su na http://sarajevo.usembassy.gov/educational-exchanges.html i www.educationusa.state.gov, dok prezentacije možete pogledati  na EducationUsa Info session i U.S. Exchange Programs

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6557/cetvrta.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6557/treca.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6557/druga.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6557/Prva__2_.JPG