Navigacija
Viber X logo

Napredak Univerziteta u Banjoj Luci na Vebometriks listi za skoro 500 mjesta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci zabilježio je napredak za 486 mjesta na najnovijoj Vebometriks listi (Webometrics Ranking of World Universities) koja je pokazatelj internet- vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta.

Na pomenutoj listi Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta koja se ažurira dva puta godišnje, Univerzitet u Banjoj Luci, u konkurenciji od 24.000 visokoobrazovnih institucija širom svijeta, trenutno zauzima 4803. poziciju. 

Komentarišući  napredak na Vebometriks listi, rektor prof. dr Milan Mataruga je istakao da je boljoj poziciji  UNIBL doprijelo  provođenje nekih od aktivnosti iz Akcionog  plana kojim je definisan sistem mjera koje će se primjenjivati u narednih četiri do pet godina, kako bi pozicija Univerziteta na pomenutoj listi bila znatno viša. 

To se prije svega odnosi na jedinstveno predstavljanje svih organizacionih jedinica i zaposlenih unutar internet domena „unibl.org“, kao i objavljivanje  na veb-stranici Univerziteta naučnih i stručnih radova zaposlenih i drugih rezultata naučnoistraživačkog i inovacionog rada.

Rektor je naglasio da u cilju bolje vidljivosti i prepoznatljivosti Univerziteta u Banjoj Luci neophodno da se svi zaposleni na Univerzitetu  identifikuju sa institucijom u kojoj rade: „ To znači da smo svi mi, uz sve što objavljujemo, pored svog imena dužni navesti i fakultet i Univerzitet u Banjoj Luci . Smatram da smo u proteklom periodu  izgubili dosta vrijednih rezultata upravo zato  jer nisu bili prepoznati kao univerzitetski“.

Rektor je izrazio očekivanje da će Univerzitet do januar 2018, kada će biti objavljen naredni Vebometriks pregled, zabilježiti napredak za još 500 mjesta, te podsjetio da je Strategijom razvoja Univerziteta u Banjoj Luci usvojenom u julu ove godine, kao jedan od ciljeva do 2025. godine zacrtan napredak Univerziteta na pomenutoj rang-listi za 3000 mjesta u odnosu na poziciju koju je imao prije njenog donošenja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6890/Ranking_web.jpg