Navigacija
Viber X logo

Održana prezentacija Čivning stipendija za master studije u Velikoj  Britaniji

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci 7. septembra je održana prezentacija  Čivning stipendija (Chevening Scholarships) koje  nude mogućnost pohađanja jednogodišnjeg master studija na nekom od vodećih univerziteta u Velikoj Britaniji. 

Riječ je o  globalnom programu stipendija britanske Vlade, kojeg finansira Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije i druge partnerske organizacije. 

Program nudi oko 1.5000 stipendija izvanrednim i budućim liderima širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, pružajući im  jedinstvenu priliku da izgrade globalnu mrežu kontinuiranog profesionalnog značaja, kao i da uspostave društvena, kulturna, akademska ili komercijalna partnerstva sa Velikom Britanijom.

Prezentaciju je vodio  ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Nj.E. g. Edvard Ferguson koji je zajedno sa službenicima Ambasade prezentovao sve bitne informacije o Čivning stipendijama, nakon čega su odgovarali na brojna pitanja prisutnih.

Šta su to Čivning stipendije, koji su uslovi stipendiranja i šta studenti mogu očekivati od ovog programa samo su neka od pitanja na koje su prisutni imali priliku da čuju odgovore. 

Predstavnici Ambasade su podsjetili zainteresovane kandidate da je proces podnošenja prijava za Čivning stipendije za akademsku 2018./2019. godinu već počeo i da će trajati  do 7. novembra 2017. godine, te su ih pozvali da konkurišu. 

U pomenutom  programu već  je učestvovalo  više od 160 stipendista iz cijele Bosne i Hercegovine, a iskustva nekih od njih koja su više nego pozitivna, imali su prilike da čuju  i svi oni koji su prisustvovali prezentaciji u Rektoratu Univerziteta. 

Dolazak ambasadora Fergusona na Univerzitet u Banjoj Luci bio je prilika i za kratki sastanak sa rektorom Univerziteta prof. dr Milanom Matarugom i njegovim saradnicima. Rektor je tom prilikom upoznao ambasadora sa trenutnim aktivnostima našeg Univerziteta prije svega u domenu međunarodne saradnje, odnosno mobilnosti studenata i nastavnika, te istakao da je i Čivning stipendija dobra prilika za naše postdiplomci  da se usavršavaju na prestižnim britanskim univerzitetima i steknu znanja koja bi mogla primjenjivati po povratku u RS.

Više informacija o programu stipendiji koji postoji od 1883. godine, možete naći na veb - stranici: www.chevening.org
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6877/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6877/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6877/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6877/4.jpg