Navigacija
Viber X logo

Delegacije VOLGATEH univerziteta  u posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Povološkog državnog tehnološkog univerziteta (VOLGATEH), iz Juškar-Ola, Rusija, prof. dr Viktor Šebašev i načelnik Odjeljenja za naučnu i inovativnu djelatnost prof.dr Jurij Andrianov posjetili su 12. oktobra Univerzitet u Banjoj Luci. Nakon obilaska Mašinskog, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta UNIBL i sastanaka sa dekanima, goste je u Rektoratu primio rektor prof. dr Milan Mataruga, zajedno sa prorektorom za međunarodnu saradnju prof. dr Biljanom Antunović i prorektorom za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strainom Posavljakom.

Na sastanku je rektor Mataruga izrazio zadovoljstvo što je posjeta predstavnika VOLGATEH Univerziteta  uslijedila ubrzo nakon njegove posjete ovom Univerzitetu i potpisivanja Sporazuma o međusobnoj saradnji u maju ove godine, odnosno što se nije dugo čekalo da se pređe sa riječi na djelo. 

Da ima prostora za saradnju još jednom su se nakon obilaska tri pomenuta fakulteta uvjerili  i gosti sa ovog partnerskog ruskog univerziteta, ne krijući  zadovoljstvo onim što su čuli tokom razgovora sa rukovodstvom, nastavnicima i studentima ovih fakulteta, kao i tokom sastanka u Rektoratu. 

Kao sljedeće korake u konkretizaciji saradnje dva univerziteta Šebašev je naveo zajedničko učešće na konferencijama, publikaciji naučnih radova i aplikacijama za  međunarodne projekte. Posebnu zainteresovanost gosti iz Rusije su iskazali za studijske programe Mehatronike i Robotike na našem Mašinskom fakultetu, gdje je, po njihovim riječima, UNIBL  ispred VOLGATEH-a , budući da na ovom ruskom univerzitetu  tek iduće akademske godine planiraju pokretanje ova dva programa, te će im ovdašnje iskustvo biti od koristi. Takođe je izražena spremnost da delegacija nastavnika i saradnika Mašinskog fakulteta posjeti firme iz oblasti mašinske industrije u pomenutoj ruskoj republici kako bi stekli nova iskustva u mašinstvu. 

Istovremeno iskazana je spremnost za organizovanje zajedničkih naučnih konferencija  od strane šumarskih fakulteta dva univerziteta, te je upućen poziv nastavnicima i saradnicima Šumarskog fakulteta UNIBL da posjete Šumarski fakultet na VOLGATEH-u  i  upoznaju se sa tamošnjom tehnologijom obrade drveta.

Bogato, prije svega praktično, iskustvo fakulteta VOLGATEH univerziteta dobro će doći i našem AGGF-u, tim prije što na tamošnjem Građevinskom fakultetu  50 % nastave izvode specijalist i stručnjaci iz velikih ruskih državnih institucija i kompanija iz sektora građevinarstva.

Budući da je ovaj ruski  univerzitet po brojnosti i kvalitetu inovacija jedan od 10 najboljih među 300 takvih obrazovnih ustanova u Rusiji, rektor Mataruga je izrazio očekivanje da će se ruski model, u kome studenti izlaze sa najboljim inovacijama, primijeniti i na Univerzitetu u Banjoj Luci. 

Nakon formalnog dijela sastanka  koji je obostrano ocijenjen kao izuzetno koristan, gosti i domaćini razmijenili su prigodne poklone, dok je rektor Šebašev, u ime svih zaposlenih Univerziteta VOLGATEH, te u ime predsjednika Skupštine ruske Republike Mari El, rektoru Matarugi  uručio Zahvalnicu za  uspješnu saradnju na polju obrazovanja, nauke i međunarodne saradnje.


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6968/IMG_8196.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6968/IMG_8172.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6968/IMG_8178.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6968/IMG_8181.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6968/IMG_8205.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6968/image-0-02-04-92e62c803421ef8b774d01673b4319c7357648919e15329d8affc89c6242248e-V.jpg