Navigacija
Viber X logo

Docent Ekonomskog fakulteta Jelena Trivić dobitnik nagrade Londonske škole ekonomije

Univerzitet u Banjoj LuciPriče za primjer

Jelena Trivić, docent na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci osvojila je drugo mjesto za najbolji rad na velikoj konferenciji organizovanoj 9. decembra 2016. godine povodom obilježavanja 10 godina od potpisivanja CEFTA ugovora, pod okriljem Londonske škole ekonomije.

Povod za pisanje tog rada bilo je takmičenje koje je London’s School of Economics (LSE) zajedno sa sekretarijatom iz CEFTA raspisao za sve zemlje koje su pod CEFTA ugovorom. Uslov je bio da učesnici dolaze iz tih zemalja budu ujedno zaposleni na nekoj naučno-istraživačkoj instituciji u tim zemljama. Oblasti koje je pokrivalo takmičenje su uglavnom društvene nauke. Nagrada je veoma značajna jer je evaluacija pristiglih radova bila izvršena od istaknutih i eminentnih istraživača koji rade na LSE, što znači da su njihovi kriterijumi morali biti jako oštri.

Naučni rad se odnosio na ispitivanje veze između trgovine među CEFTA zemljama i postojanja vladavine prava, odnosno institucija onako kako ih je definisao Daglas Nort - postojanja pravila igre. Glavni cilj Jeleninog rada u koautorstvu sa Lukaszom Klimczakom je da identifikuje faktore koji utiču na bilateralne trgovinske tokove unutar CEFTA članica sa posebnim naglaskom na značaj CEFTA ugovora i ono stanje koje je prehodilo mreži slobodnih bilateralnih trgovinskih ugovora, a tako i ulozi institucija koje olakšavaju unutar-regionalnu trgovinu.

Institucije su vrednovane po konceptu upravljanja kao njihove esencijalne karakteristike, koja uključuje šest mjerljivih načina upravljanja: primjer i odgovornost, politička stabilnost, efektivnost upravljanja, regulatorni kvalitet, vladavina prava i kontrola nad korupcijom.

Rezultati istraživanja pokazuju da postoji pozitivna i statistički značajna uloga CEFTA ugovora u trgovini između stranaka, ali je uticaj prethodnih bilateralnih slobodno- trgovinskih ugovora još i veći. Dakle, što je jača vladavina prava u tim državama, time se i više smanjuju barijere, tačnije troškovi trgovine između njih. Istraživanje se sprovodilo  malo složenijim ekonometrijskim modelom, takozvanim gravity modelom trgovine koji je paradigma Njutnovom modelu gravitacije primjenjen u ekonomiji. Što je jača povezanost zemalja u smislu vladavine prava, naročito odsustva korupcije, veći je i značajniji obim trgovine u takvim zemljama.

Nagrada koju je Jelena Trivić osvojila kroz ovu konferenciju bila je 1000 evra, što je simboličan iznos. Ipak u ovom smislu “novac ne treba da bude motivacija nego uspjeh u tom polju, lična satisfakcija zbog dostignuća”, kaže dobitnica nagrade.

“Mislim da su i ove 'priče za primjer' jedan dokaz da se ljudi u okviru akademske zajednice na neki način trude da istaknu i prepoznaju značaj uspjeha svakog pojedinca ili kolektiva. Nedostatak je nemogućnost mobilnosti, mobilni smo samo onoliko koliko nam dozvoljava društvo u smislu izdvojenih sredstava za naučno-istraživački rad kojih je malo, onolika su koliko društvo dozvoljava. Mi se moramo boriti za više, ali su nam nekad prosto ograničene mogućnosti”, kaže Jelena u vezi sa podrškom i angažmanom akademske zajednice za one koji se aktivno bave naukom.

Autor: Katarina Rađenović, student,Fakultet političkih nauka UNIBL

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6952/20170915_100139.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6952/20170915_102738.jpg