Navigacija
Viber X logo

Institut "Dedinje" - nastavna baza za studente medicine

Opšte

Predstavnici Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci potpisali su 24.11.2017. godine sporazum o akademskoj naučnoj i poslovno-tehničkoj saradnji, kojim renomirani institut iz Beograda postaje nastavna baza i za studente banjalučkog Medicinskog fakulteta.

Sporazum koji predviđa saradnju u razvoju i podsticanju naučnoistraživačkog rada, razmjene znanja i naučnih informacija, transfer praktičnog znanja i unapređenje akademskih studija, potpisali su na Institutu "Dedinje" dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Ranko Škrbić i vršilac dužnosti direktora Instituta Milovan Bojić. Potpisivanju je prisustvovao i ugledni srpski kardiolog akademik Miodrag Ostojić. 

"Sporazum o naučno-tehničkoj, poslovnoj saradnji i edukaciji veoma mnogo znači Medicinskom fakultetu, a želja nam je da iskustva koja Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" sa svojim respektabilnim kadrom bude od pomoći i okosnica budućeg razvoja Medicinskog fakulteta, a nadam se da će Medicinski fakultet sa svojim kapacitetima pomoći Institutu Dedinje", rekao je Škrbić poslije potpisivanja sporazuma. 

Škrbić je podsjetio da je Medicinski fakultet u Banjoj Luci prošle godine formirao Centar za specijalizacije i kontinuiranu edukaciju, da planira ove godine da otpočne formiranje Centra za biomedicinska istraživanja, te istakao da su to osnove za saradnju sa institucijama kakva je Institut "Dedinje". 

On je ocijenio da je saradnja i neophodan transfer znanja i vještina sa Instituta "Dedinje" prema Univerzitetskom kliničkom centru i Medicinskom fakultetu, od obostranog interesa i za pacijente koji su zajednički.

"Da li neko dolazi iz Banja Luke u Beograd, a čak u posljednje vrijeme za neke stvari iz Beograda i Srbije u Banjaluku, sasvim je svejedno. Važno je da imamo saradnju i da pružamo mogućnost da ostvarimo mnogo više nego što smo do sada mogli", rekao je Škrbić. 

Doktor Bojić je rekao da sporazum o saradnji sa banjalučkim Medicinskim fakultetom posmatra kao poklon Institutu "Dedinje" koji, kao vrhunska  dravstvena ustanova poznata ne samo u regionu, nego u evropskim i svjetskim razmjerama ove godine slavi 40 godina postojanja. 

"Posebno mi je drago što je pokrovitelj ovakve saradnje najveći srpski kardiolog akademik Miodrag Ostojić, koji je angažovan i na Institutu i na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci", rekao je Bojić. 

On je izrazio zadovoljstvo što će Institut "Dedinje", kao vrhunska zdravstvena ustanova koja raspolaže sa više od 70 doktora medicinskih nauka i ogromnim stručnim i naučnim potencijalom, da bude na raspolaganju Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci i pomoći razvoj njegove stručne i naučne komponente u radu, te prihvatiti pacijente iz Republike Srpske koji se liječe u Beogradu. 

"Mesta za saradnju, projekte, naučnoistraživački rad, stručni rad postoji u ogromnom opusu i trudićemo se da ga iskoristimo što je moguće više i bolje za dobro i Medicinskog fakulteta u Banjoj Luuci, ali i Instituta "Dedinje" i za dobro Republike Srpske i Srbije, jer je to u najvišem mogućem i državnom, i medicinskom, i stručnomi naučnom interesu", poručio je Bojić. 

On je rekao da je Institut "Dedinje" nastavna baza na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu za predmete interna medicina, hirurgija, anesteziologija i radiologija, ali da to uopšte ne smeta da bude nastavna baza i drugim medicinskim fakultetima, a prije svega Banjoj Luci.
                                                                                                                    (SRNA)

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7138/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%BC-%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%9A%D0%B8__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7138/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%BC-%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%9A%D0%B8__2_.jpg