Navigacija
Viber X logo

Održana konferencija o inovacijama i preduzetništvu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Konferencija "Inovacije i preduzetništvo - pokretači razvoja i zapošljavanja 2017" koja je održana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), 15. decembra 2017. godine okupila je ugledne stručnjake iz ekonomije i preduzetništva.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Banjoj Luci, prof.dr Strain Posavljak posebno je istako da je UNIBL, na planu inovacija proizveo nove sorte žitarica, alo i nekoliko vrsta uređaja i opreme. 

''Sva ta oprema, danas je projektovana na određenim fakultetima našeg Univerziteta'', kazao je prorektor, naglašavajući da je u tu opremu ugrađeno znanje profesora, saradnika i studenata.

"Ako smo već u stanju da inovativno razmišljamo i napravimo nove stvari, zašto zajednički ne bismo razmišljali o osnivanju malih univerzitetskih preduzeća u kojima bi se odvijala proizvodnja zasnovana na opredmećenom znanju. Upravo na tome u budućnosti treba potencirati kada je riječ o razvoju Univerziteta", kazao je prof. dr Strain Posavljak i pohvalio rad UNIBL.

Predsjednik naučnog i organizacionog odbora konferencijem, prof. dr Nikola Vukmirović, kazao je da je se ova Konferencija održava četvrti put.

"Cilj konferencije je pokretanje nekog novog preduzetništa, zasnovanog na novim tehnologijama i znanjima", rekao je prof.dr Vukmirović i dodao da se na ovom skupu razmjenjuju iskustva profesora iz zemlje, regiona, Evrope i svijeta s ciljem podsticanja istraživanja i njegove realizacije u praksi.

''Ukoliko bude prilike, bilo bi dobro da se pokrenu nova preduzeća pri Univerzitetu, koja bi svojim radom i znanjem bilu uključenu u evropsku i svjetsku mrežu sličnih organizacija'', kazao je prof. dr Vukmirović.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, prof. dr Jasmin Komić rekao je da treba posvećivati dužnu pažnju inovacijama.

Ministar kaže da su upravo inovacije jedan od ključeva uspjeha i razvoja svake privrede i društva. 
Konferencija "Inovacije i preduzetništvo - pokretači razvoja i zapošljavanja 2017" ima za cilj da aktivira ključne aktere iz naučnih institucija, privrede i nadležnih organa u sferi inovativnog razvoja, preduzetništva i zapošljavanja mladih stručnih kadrova. 

Konferencija se organizuje u skladu sa preporukama međunarodnih naučnih foruma vezanih za inovacije, preduzetništvo i zapošljavanje. 

Događaj je organizovan u sklopu manifestacija povodom 42. godine rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7217/IMG_9284.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7217/IMG_9282.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7217/IMG_9292.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7217/IMG_9283.jpg