Navigacija
Viber X logo

Promovisana Spomenica o profesoru Predragu Gugi Lazareviću

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Spomenica o profesoru Predragu Gugi Lazareviću koja sadrži detalje o bogatoj karijeri i radu ovog profesora, promovisana je 13. decembra 2017. godine u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci.

Prof. dr Luka Kecman, autor i urednik edicije Spomenice, kazao je da je Gugo Lazarević bio dugogodišnji radnik Univerziteta u Banjaluci.

Prof. Kecman posebno ističe Lazarevićev veliki značaj, kako za Banjaluku, tako i za Republiku Srpsku, o čemu govore i tekstovi u Spomenici.

Kako je kazao prof. Kecman koji je i prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci, Senat Univerziteta je 2015. godine je na prijedlog Filološkog fakulteta donio odluku da se uradi ova Spomenica.

''Edicija za cilj prvenstveno ima da povedemo računa o svim značajnim ljudima koji su na Univerzitetu ostavili neizbrisiv trag kako za UNIBL, tako i za grad Banja Luku i RS'', kazao je prof. dr Kecman i podsjetio da je Lazarević bio počasni doktor nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Prof. dr Duško Pevulja, priređivač Spomenice, kaže da je na spomenici radio sa uživanjem, jer je prof. Lazarević bio jedna nesvakidašnja ličnost i stvaralački bogata ličnost.
Pevulja ističe da je ova knjiga zapravo svojevrsni spomenik profesoru Lazareviću.

"Prvi dio knjige posvećen je Lazarevićevom stvaralačkom opusu - njegovim knjigama, radovima i naučnim i stručnim preokupacijama, zatim slijedi dio u kojem se nalaze tri reprezentativne naučne rasprave profesora, te poglavlje u kojem o Lazareviću govore njegovi prijatelji i saradnici", rekao je prof. Pevulja i dodaje da je poseban značaj Spomenice u tome jer sadrži detaljnu bibliografiju radova prof. Lazarevića.

Prof. Pevulja posebno ističe da je ova knjiga zapravo temelj za sve one koji u budućnosti budu proučavali rad prof. Guge Lazarevića.

Ljiljana Mačkić, jedan od autora teksta u Spomenici s ponosom je govorila o prof. Lazareviću.
''Prof. Lazarević je bio odgovoran prema svom narodu, jeziku i književnosti. Zapravo bio je odgovoran prema svima…'' kazala je Mačkićeva. 

Kako kaže prof. Lazarevića je poznavala još iz vremena kada je bila student tadašnje Pedagoške akademije u Banjoj Luci. 

Priča da je Gugo uvijek bio spreman na razgovor sa studentima i da je uvažavao svačije mišljenje.
''Kulturu dijaloga, upravo smo naučili preko nastave književnosti i predavanje prof. Lazarevića'', navela je Ljiljana Mačkić i posebno istakla da je prof. Lazarević u svom književnom radu uvijek nudio nešto novo i podsticao na razmišljanje.

Inače, ovo je prvo izdanje iz edicije Spomenice koju izdaje Univerzitet u Banjoj Luci. 

Spomenica o prof. Predragu Gugi Lazareviću izdata je u saradnji sa Filološkim fakultetom našeg Univerziteta.
Predrag Gugo Lazarević, preminio je 23. septembra 2014. godine. Školovao se u Banjaluci i Beogradu, gdje je završio Filozofski fakultet, grupa Jugoslovenska književnost sa svjetskom. Prvo je bio profesor u banjalučkoj Gimnaziji, a zatim u Učiteljskoj školi. Nakon toga je postao zamjenik upravika Narodnog pozorišta i dramaturg, a potom i upravnik.
Profesor na Pedagoškoj akademiji je bio 23 godine, nakon čega je imenovan za direktora Narodne i univerzitetske biblioteke "Petar Kočić" u Banjaluci. Na Pedagoškoj akademiji je predavao teoriju i istoriju književnosti. Takođe, bio je dekan Pedagoške akademije. Prvi je dobitnik nagrade "Đuro Damjanović" Udruženja književnika RS. Bavio se i prevodilačkim radom, a bio je i član Senata Republike Srpske od 1996. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7212/IMG_9240.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7212/IMG_9235.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7212/IMG_9255.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7212/IMG_9242.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7212/IMG_9252.jpg