Navigacija
Viber X logo

Studenti posjetili Kriminalističko-policijsku akademiju u Beogradu

Opšte

Studenti četvrte godine Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, od 6. do 9. decembra 2017. godine, boravili su u studijskoj posjeti na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu.

Za vrijeme posjete, studenti su sa ciljem realizacije nastavnih aktivnosti iz nastavnih predmeta Kriminalistička strategija, Kriminalističko obavještajne analize, Metodika istraživanja nasilničkog kriminaliteta, Metodika istraživanja imovinskog kriminaliteta i Upravljanje ljudskim resursima u policiji, posjetili Policijsku Upravu za grad Beograd.

Tom prilikom su se upoznali sa radom Odjeljenja za suzbijanje imovinskog kriminaliteta, radom Odjeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata.

Takođe, upoznali su se i sa radom Odjeljenja za suzbijanje narkomanije, Odjeljenja kriminalističke analitike Uprave kriminalističke policije za grad Beograd.

Bila je ovo prilika za naše studente da se upoznaju i kako radi Dežurna služba grada Beograda, Služba za poligrafsko testiranje, ali i kako radi Interventna jedinica grada Beograda.

Studenti su upoznati i sa radom radom Interventne jedinice grada Beograda, Nacionalnog kriminalističko – tehničkog centra MUP-a Republike Srbije, kao i radom Policijske stanice za prelazak državne granice na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

Pored navedenih aktivnosti studenti su posjetili i Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva u Beogradu.

Studentima su tokom  posjete pokazane i prostorije kojima raspolaže Kriminalističko – policijska akademija: biblioteka, spomen soba dr Arčibalda Rajsa, školska policijska stanica i kriminalistička laboratorija.

U sklopu realizacije nastavnih aktivnosti iz navedenih predmeta, zajedno sa studentima Kriminalističko – policijske akademije, studenti su učestvovali u realizaciji praktičnih vježbi iz forenzike, kriminalističke obrade lica i mjesta događaja kao i pretresanjem stana i drugih prostorija.

Posjeta Kriminalističko – policijskoj akademiji u Beogradu je bila uspješna jer su studenti na osnovu analiza studija slučajeva mogli da steknu određena teorijska i praktična znanja. Bila je to prilika i da se upoznaju sa različitim načinima izvršenja određenih krivičnih djela i alatima koje izvršioci tih djela koriste, na osnovu iskustava koja su im prezentovali pripadnici Uprave kriminalističke policije.

Studenti su upoznati i kako radi poligrafski aparata „Lafayete 4000 LX“ .

Naučili si kako  se obavlja poligrafsko testiranje u sklopu izuzimanja iskaza i dokazivanja određenih krivičnih djela koja su im prezentovali pripadnici službe za poligrafsko testiranje.

S druge strane, u sklopu kontrole dešavanja na području koje pokriva dežurna služba grada Beograda mogli su da se upoznaju sa opremom kojom raspolaže dežurna služba i postupcima kontrole određenih dešavanja i upućivanja određenih službi na intervencije pri sprečavanju i kontrolisanju određenih oblika nezakonitog ponašanja.

Studentima je u sklopu posjete aerodromu prikazan rad službi koje opserviraju kontrolu lica pri ulasku na aerodrom i prolasku kroz terminale aerodroma te postupci lišenja slobode i zadržavanja lica za kojima su raspisane potrage i lica kod kojih su pronađene nedozvoljene supstance i predmeti kao i postupcima u slučaju vanrednih situacija na aerodromu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7244/fbn-studenti-bg-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7244/fbn-studenti-bg-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7244/fbn-studenti-bg-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7244/fbn-studenti-bg-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7244/fbn-studenti-bg-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7244/fbn-studenti-bg-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7244/fbn-studenti-bg-07.jpg