Navigacija
Viber X logo

Vebometrkis lista: Veliki napredak Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci zabilježio je napredak od 1.288 mjesta na najnovijoj Vebometriks listi (Webometrics Ranking of World Universities) koja je pokazatelj internet - vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta.

Na pomenutoj listi Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta koja se ažurira dva puta godišnje, Univerzitet u Banjoj Luci, u konkurenciji od 24.000 visokoobrazovnih institucija širom svijeta, trenutno zauzima 3.546 poziciju u svijetu i četvrtu u Bosni i Hercegovini.

 Inače, u julskom izdanju 2017. godine bili smo 4.834 u svijetu i sedmi u BiH.

 Rukovodstvo Univerziteta je prije više od godinu preduzelo konkretne mjere da se vidljivost radova profesora sa Univerziteta registruje i na Vebometriks listi.

Svi profesori sa Univerziteta svoje radove potpisuju ne samo sa fakultetskim nego i sa univerzitetskim i-mejl adresama. Upravo je to doprinijelo boljoj vidljivosti i pomjeranju na Vebometriks listi. U narednom periodu ćemo  još više unaprijediti aktivnosti, kako bi zauzeli još bolje mjesto.

Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, odmah poslije njega je Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusetski tehnološki institut (MIT).

Kada su u pitanju evropski univerziteti najbolje rangiran je Tehnički univerzitet u Cirihu, koji se ove godine našao na 27. mjestu.

Više podataka pogledajte ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7331/Ranking_web.jpg