Navigacija
Viber X logo

Pravni fakultet obilježio 43 godine rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 6. feburara 2018. godine obilježio je 43 godine postojanja i uspješnog rada, a  tim povodom promovisano je  127 diplomiranih pravnika i dva magistra pravnih nauka. 

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjaluci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da je Pravni fakultet jedan od najbolje organizovanih fakulteta u sastavu Univerziteta.

On kaže da je ovo i jedna od najstarijih članica Univerziteta, koja danas nastavu  izvodi na prvom i drugom ciklusu studija.

''Nastavni ciklus na svim katedrama je zaista uspješno organizovan'', kazao je prof. dr Radoslav Gajanin i istakao da su upravo sa ovog fakulteta potekli najviši nosioci zakonodavne i izvršne vlasti u RS.

Mladim pravnicima koji su na ovoj ceremoniji promovisani u zvanje diplomirani pravnik poželio je sreću i uspjeh u daljem radu.

''Očekujemo da u narednom periodu kreirate pravne regulative po mjeri društveno aktivnih, vrijednih i odgovornih akademskih građana, a na štetu onih koji se neakademski ponašaju i koji su u apsolutnoj manji...'', kazao je v.d. rektora.

Diplome koje su uručene pravnicima, kako kaže v.d. rektora, dokaz su da su studenti akademski osposobljeni.

''Vaša edukacija na ovaj način nije okončana, kontinuirano sticanje znanja je nephodno. Upravo na tom putu ćete imati podršku profesora i Univerziteta u Banjoj Luci'', podsjetio je Gajanin i iskazao nadu da će Pravni fakultet u skoroj budućnosti pokrenuti i treći ciklus studija.
''Univerzitet će podržati fakultet u namjeri da modernizuje studijske programe, racionalizuje programe i pokrene studije trećeg ciklusa'', naglasio je v.d. rektora.

On je posebno istako da Univerzitet podržava aktivnosti na samostalnosti fakulteta, ali i većoj odgovornosti rukovodstva fakulteta.

''Plan je da u budućnosti Univerzitet bude potpuno integrisan što se tiče nastavnih i akademskih pitanja, ali i da ima finansijski subjektivitet'', kazao je Gajanin i dodao da bi fakulteti na taj način mogli raspolagati sredstvima koje ostvare. 

Kako kaže na ovim pitanjima se intenzivno radi u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS i Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, a sve  kroz izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Željko Mirjanić, navodi da generacije studenata koje su diplomirale na Pravnom fakultetu, danas kreiraju pravni život učestvujući u radu institucija, raznih udruženja, organizacija i privrednih društava. 

"Ponosni smo na naše studente, a mislimo i da Republika Srpska i svi građani mogu biti ponosni na ovaj fakultet", rekao je Mirjanić.
Skupu se obratio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je naveo da je Pravni fakultet jedna od najvažnijih visokoškolskih ustanova.

Dodik je izrazio uvjerenje da će sa ugledom koji ima Pravni fakultet, ali i Univerzitet u u cjelini, i ubuduće privlačiti mlade ljude. 

"Činjenica da ovaj fakultet postoji 43 godine govori o tome da su mnoge generacije koje su ovdje školovane danas važni ljudi u društvenom, političkom, pravnom i privrednom sistemu Republike Srpske", rekao je Dodik. 

On je dodao da danas nije samo važan dan za Pravni fakultet u Banjoj Luci, već i za društvo u cjelini, te čestitao godišnjicu ovoj visokoobrazovnoj ustanovi i zahvalio na predanom radu i istrajnosti. 
Uvaženom skupu se obratio i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS akademik Rajko Kuzmanović.

Akademik se u prigodnoj besjedi prisjetio istorije osnivanja Pravnog fakulteta.

Svečanosti su prisustvovali i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić, pravni stručnjaci i brojni gosti iz javnog, društvenog i naučnog života Republike Srpske.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9763.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9755.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9780.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9736.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9740.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9742.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9743.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9749.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9778.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9767.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9753.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9782.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9787.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7370/IMG_9805.jpg