Navigacija
Viber X logo

Medicinski fakultet: Saradnja sa šest zdravstvenih ustanova

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Medicinki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i šest zdravstvenih ustanova, 26. marta 2018. godine potpisali su sporazum o saradnji, koji će studentima omogućiti da se usavršavaju, napreduju, pa i zaposle po završetku studija.

Osim organizovanja dodiplomske i specijalističke nastave, svi su zainteresovani i da zajednički učestvuju u međunarodnim projektima. Sporazum je potpisan sa: Univerzitetsko – kliničkim centrom RS, Institutom za javno zdravstvo, Zavodom za transfuzijsku medicinu RS, Zavodom za sudski medicinu RS, Zavodom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ''Dr Miroslav Zotović'' i Domom zdravlja Banja Luka.

''Imajući u vidu da naši studenti i naši specijalizanti treba da dobiju najbolju moguću edukaciju i da ne budu oslonjeni samo na naše domaće institucije, već preko naših institucija, našeg Univerziteta da se povežemo sa sličnim institucijama u svijetu'', kaže prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Medicinski fakultet najavljuje i potpisivanje sporazuma sa Medicinskim univerzitetom u Beču, Hemijsko-farmaceutskom akademijom u Sankt Petersburgu i Medicinskim fakultetom u Padovi.  Do tada, oslonac su im domaće zdravstvene ustanove.

''Činjenica je da predstavljamo, kao ustanova, nastavno-naučnu bazu Medicinskog fakulteta. Čast je zbog toga što su vrata ove ustanove otvorena za studente, one koji su uključeni u dodiplomsku nastavu. Kroz svoja dva edukativna centra, Centar porodične medicine i Centar za urgentnu medicinu naša vrata su otvorena i za specijalizante iz cijele Republike Srpske” kaže Gordana Tešanović, direktor JZU Dom zdravlja Banja Luka.

''Mnogi naučni radovi, diplomski, doktorati su baš urađeni u našoj zdravstvenoj ustanovi. Mislim da saradnja svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, pogotovo svih nas sa Medicinskim fakultetom ima neprocijenjiv značaj za unapređenje struke, a samim tim i zdravlja stanovnika” kaže Vlado Đajić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra RS.

Za mjesec dana Medicinski fakultet će da otvori vrata Centra za bio-medicinska istraživanja. Laboratorije i oprema omogućiće studentima, doktorantima i istraživačima Medicinskog fakulteta da na jednom mjestu imaju sve uslove za naučno-istraživački rad. 

(ATV)
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7517/%D0%BC%D0%B5%D0%B4.%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%82.jpg