Navigacija
Viber X logo

Poljoprivredni fakultet obilježio četvrt vijeka postojanja

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 28. februara 2018. godine obilježio je 25 godina uspješnog rada.

Na svečanoj akademiji održanoj u KC Banski Dvor, uručene su zahvalnice svima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli razvoju ovog fakulteta. Takođe, uručene su i diplome diplomiranim studentima.

Obraćajući se uvaženom skupu, prof. dr Radoslav Gajanin, v.d. rektora Univerziteta u Banjoj Luci, prisjetio se razvojnog puta Poljoprivrednog fakulteta.

V.d. rektora ističe i da je ovo jedan od prvih fakulteta u sastavu Univerziteta koji izvodi nastavu na trećem ciklusu studija i naglašava da je Poljoprivredni fakultet jedna od ključnih organizacionih jedinica UNIBL po broju i nivou naučno - istraživačkog rada.

''Rezulati koji su iza ovog Fakulteta, zapravo su rezultat jedne promišljene i ambiciozne kadrovske politike koja je rezultirala da Poljoprivredni fakultet kao jedna od mlađih članica Univerziteta ima skoro stoodstotni nastavni kadar, a koji je uglavnom školovan na prestižnim univerzitetima'', kaže v.d. rektora. 

U obraćanju diplomiranim studentima i svima onima koji su došli da podrže 25 godina rada i razvoja ovog Fakulteta, v. d. rektora posebno ističe i činjenicu da Univerzitet podržava aktivnosti na samostalnosti fakulteta, ali i većoj odgovornosti rukovodstva fakulteta.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske rekao je da je Poljoprivredni fakultet postao stub razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije u RS.

"Ovaj fakultet je u kratkom periodu postigao izvanredne rezultate u naučnom i nastavnom razvoju, osnovao nekoliko instituta, laboratorija i uspio da odškoluje vlastiti kadar koji dalje nosi njegov razvoj", rekao je Malešević na Svečanoj akademiji povodom 25 godina od osnivanja Poljoprivrednog fakulteta. 

Malešević je izrazio očekivanje da će mladi ljudi koji su se usavršavali na raznim univerzitetima u Evropi znanja prenijeti studentima na ovom fakultetu. 

"Tek ćemo osjetiti koliko Poljoprivredni fakultet u Banjoj Luci može doprinijeti razvoju poljoprivrede u RS", zaključio je Malešević. 

Prof.dr Nikola Mićić, dekan Poljoprivrednog fakulteta smatra da su kadrovi najveći uspjeh ovog fakulteta, koji u stalnom radnom odnosu ima vlastiti kadar od 42 doktora nauka i 12 magistara. 

"Naš fakultet ima najviše naučnih radova na SCI u posljednje dvije godine, najveći indeks citiranosti, te najveći stepen realizacije naučnih projekata. To je sve rezultat kadrova koje smo stvorili školovanjem", istakao je Mićić.

On je rekao da su se 25 asistenata sa Poljoprivrednog fakulteta školovali na univerzitetima u Njemačkoj, Švedskoj, Belgiji, Sloveniji, Italiji i vratili da rade u Banjaluci. 

Mićić je rekao da je najvažniji drugi ciklus master studija jer se školuju specijalisti koji dobijaju izvrsnost u određenim užim naučnim oblastima i mogu da doprinesu razvoju društva. 

Povodom 25 godina fakulteta, uručene su zahvalnice i priznanja pojednicima i instutucijama koji su svojim nesebičnim zalaganjem doprinijeli razvoju ove visokoškolske ustanove.

Tako je Miloradu Dodiku, predsjedniku RS uručena povelja za doprinos razvoju Poljoprivrednog faklteta.

Priznanje u ime predsjednika RS preuzeo je Siniša Karan, generalni sekretar predsjednika.

U prigodnoj besjedi Karan je čestitao jubilej Poljoprivrednom fakultetu.

''Vaš razvoj, od prijedloga početnog elaborata 27. februara 1992. godine simbolično datira sa ustavnim modeliranjem RS, koja je samo dan kasnije donijela i svoj Ustav'', kazao je Karan.

''Poljoprivredni fakultet danas je stasao u snažnu visokoobrazovnu instituciju i upravo je to razlog da iskažemo zahvalnost svima koji su svojom voljom, trudom i znanjem omogućili razvoj fakulteta'', poručio je Karan i naglasio da se posebna zahvalnost duguje profesorima, uspješnim studentima i brojne institucije.

On je naglasio i da se u posljednjnih desetak godina, nastava na svim studijskim programima na sva tri ciklusa izvodi po Bolonji.

''To je omogućilo studentima da stiču znanje i vještine po evropskim standardima. Studenti svojim znanjem mogu pomoći razvoj poljoprivrede kao strateške grane RS'', poručuje Karan.
Nagrađen je i akademik prof. dr Rajko Kuzmanović, kao i matičari Poljoprivrednog fakulteta: prof. dr Branka Lazić, prof. dr Predrag Lučić, prof. Mira Savić i prof. dr Miroslav Grubačić. 

Zahvalnst je upućena i: Poljoprivrednom fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prof.dr Gordani Đurić, prof.dr Stanku Staniću, Gojku Savanoviću, prof.dr Stevi Mirjaniću, akademik prof. dr Vaskrsiji Janjiću, Akademik prof. dr Dragoljubu Mirjaniću, Biotehničko fakultet Univerziteta u Ljubljani.

Zahvalnice za doprinos razvoju Poljoprivrednog fakulteta uručene su i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

Razvoj ovog fakulteta pomogli su i prof. dr Stojan Nikolić, prof. dr Dragutin Matarugić, Milorad Ninčić. Priznanje je dobio i mr Đurađ Hajder, koji je nagrađen priznanjem za najboljeg studenta od osnivanja fakulteta.

Svečanoj akademiji prisustvovali su prof. dr Luka Kecman, prorektor za kadrove i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luc, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, naučni radnici, profesori i studenti Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci. 

Fotogaleriju pogledajte ovdje.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7427/poljoprivredni_fakultet__7_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7427/poljoprivredni_fakultet__9_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7427/poljoprivredni_fakultet__12_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7427/poljoprivredni_fakultet__13_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7427/poljoprivredni_fakultet__14_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7427/poljoprivredni_fakultet__16_.jpg