Navigacija
Viber X logo

Konferecnija Ekonomskog fakulteta okupila brojne učesnike

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Međunarodna naučna konferencija, Researching Economic Development and Entrepreneurship in Transition Economies (Istraživanje ekonomskog razvoja i preduzetništva u tranzicionim privredama) – REDETE 2018, otvorena je 13. aprila 2018. godine u Banjoj Luci.

Konferencija koju šesti put organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, okupila je oko 150 učesnika iz Evrope i regiona.

Ispred Univerziteta u Banjoj Luci, na otvaranju konferencije obratila se prof. dr Biljana Antunović, prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju.

Zahvalila se svima koji su doprinijeli organizaciji konferencije i učesnicima koji su se okupili u Banjoj Luci, kako bi razmijenili pozitivna iskustva i mišljenja.

Prof. dr Stanko Stanić, dekan Ekonomskog fakulteta UNIBL, rekao je da povećan broj učesnika konferencije iz godine u godinu pokazuje da profesori i istraživači sa evropskih univerziteta cijene istraživački rad Univerziteta.

"Osim toga, predstavnici vlasti i resornih ministarstava u posljednje vrijeme pokazuju više interesovanja za zaključke sa naših konferencija, što ukazuje na njihov značaj", istakao je Stanić.

On je ocijenio da u Republici Srpskoj realni sektor još nije povezan sa akademskom zajednicom koliko je to bilo do neke 2005. godine, kada je došlo do kidanja tih veza.

"Naši su pokušaji da te veze obnovimo, kako u cilju razvoja fakulteta, tako i zbog razvoja istraživačkog rada i cijelog ekonomskog sektora", rekao je Stanić.

Prof. dr Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, rekao je  da je potrebno što više raditi na povezivanju privrede i javne uprave, da bi rezultat toga bio transfer tehnologija, komercijalizacija znanja, te podizanje nivoa inovativnih aktivnosti.

"Na taj načina stvaramo bolje uslove u kojima privreda posluje i radi, ali i doprinosimo ukupnom razvoju Republike Srpske", rekao je Komić.

Uvaženom skupu su se obratili i Bojan Ćudić, koordinator Evropske mreže preduzetništa u Republici Srpskoj, Snježana Vujnić, direktorka Investiciono – razvojne banke RS,  prof. dr Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, prof. dr Jovo Ateljević i drugi.

Među gostima bila je i dr Radmila Pejić, pomoćnik ministra prosvjete i kulture za visoko obrazovanje u Vladi RS i druge istaknute ličnosti.

Konferencija koja traje tri dana, održava se pod pokroviteljstvom Evropske mreže preduzetništva (Brisel) i Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske.

Cilj konferencije je privlačenje što većeg broja renomiranih učesnika iz inostranstva, na osnovu čega će konferencija imati veliki značaj, ne samo za Ekonomski fakultet i Univerzitet u cjelini, nego i za širu društvenu zajednicu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7559/IMG_0271.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7559/IMG_0266.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7559/IMG_0263.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7559/IMG_0258.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7559/IMG_0248.jpg