Navigacija
Viber X logo

Održana radionica o primjeni nanočestica

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Radionica ''Sinteza i primjena nanočestica zlata u stomatologiji, medicini i industrijskom sektoru – transfer naučnih saznanja iz laboratorije u praktičnu primjenu“, održana je 27. aprila 2018. godine u  amfiteatru Studijskog programa stomatologija Medicinskog fakulteta UNIBL.

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, navodi je da je ovo jedan od projekata koji se realizuje zahvaljujući saradnji uviverziteta i privrednog sektora. 

"Cilj projekta je da dokaže uspješnost primjene nanočestica zlata u liječenju odgovarajućih patoloških procesa koji su lokalizovani u području usne duplje. Osim toga, ispituje se i primjena i efikasnost ovih čestica u tretmanu malignih bolesti", rekao je Gajanin. 

On je dodao da je ovo jedan od primjera transfera znanja u praksi, te bi ovaj istraživački projekat trebalo da dokaže da li su ove nanočestice upotrebljive u ovim slučajevima i, ukoliko jesu, da se primijene u tretmanu odgovarajućih pacijenata.

Kako kaže rektor, u fokusu ove radionice je promocija i podizanje svijesti o značaju i uspostavljanju interdisciplinarne saradnje partnera iz oblasti biomedicinskih nauka i oblasti industrije.

Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske rekao je da je primjena nanočestica zlata u medicini i mnogobrojnim granama industrije pravi primjer komercijalizacije znanja, naročito u oblasti inovativnosti.

Komić je istakao da je komercijalizacija znanja osnova da se poveća konkurentnost privrednih subjekata na tržištu. 

"Ovim aktivnostima ćemo pokazati potencijale naše istraživačke zajednice, odnosno naših istraživača, koji mogu da učestvuju i u velikim projektima", rekao je Komić.

Prema njegovim riječima, radionica je jedna od aktivnosti u okviru velikog međunarodnog "Eureka" projekta, čija je suština povezivanje industrije i naučnog sektora s ciljem dobijanja komercijalno isplativog proizvoda. 

"Ovo je pravi primjer komercijalizacije znanja, te je u ovaj projekat, uz univerzitete Banjaluka i Istočno Sarajevo, uključen i privredni sektor, odnosno Zlatara 'Celje'", rekao je Komić. 

On je pojasnio da industrijski partner radi na razvoju nove tehnologije za proizvodnju multifunkcionalnih čestica zlata, dok partneri sa javnih univerziteta ispituju njihovu primjenu u medicini, odnosno u liječenju malignih oboljenja i u stomatologiji za tehnološki proces proizvodnje nanomodifikovanih smart materijala sa antibakterijskim djelovanjem. 

Prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, rekao je da je radionica presjek dosadašnjih aktivnosti studijskog programa Stomatologije ovog fakulteta u okviru projekta "Eureka", koji je podržan od EU. 

"Ovaj projekat ima višestruki značaj jer nam omogućava da uđemo na mapu institucija koje mogu da apliciraju za sredstva EU", rekao je dekan Škrbić. 

On je naglasio da će korist od ovog projekta imati nastavnici i saradnici na univerzitetima, kao i specijalizanti, pacijenti i cijelo društvo.

Na radionici su govorili stručnjaci iz ovih oblasti.

Učesnicima se obratila prof. dr Rebeka Rudolf sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Mariboru, vođa istraživačkog tima za razvoj materijala Zlatatrne Celje, koja je govorila na temu "Sinteza nanočestica zlata i njihova karakterizacija, transfer naučnih saznanja iz laboratorije u praktičnu primjenu". 

Naučni saradnik Rajko Bobovnik, istraživač iz oblasti nanomaterijala i polimera, Fakultet za polimere, Slovenj Gradec iz Slovenije, govorio je na temu "Sinteza PMMA/Au nanočestica (kompozit) i karakterizacija polimernog kompozita".

Dr Danica Popović sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu govorila je o temi "Primjena  nanočestica Au i nanokompozita PMMA/Au u medicini". 

Radionica je okupila istraživače sa Univerziteta u Banjoj Luci, doktore medicine i stomatologije, privrednike, predstavnike Privredne komore Republike Srpske, predstavnike Saveza inovatora Republike Srpske, nadležnih ministarstava, te druge zainteresovane aktere, koji su  razmjenili iskustva u ovoj oblasti.

Treba naglasiti da je Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, u okviru projekta sufinansiranog od strane Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, organizovao  radionicu ''Sinteza i primjena nanočestica zlata u stomatologiji, medicini i industrijskom sektoru– transfer naučnih saznanja iz laboratorije u praktičnu primjenu“.

Radionica predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje se sprovode u okviru velikog međunarodnog EUREKA projekta „Production of multifunctional Au nanoparticles and development of appropriate characterization techniques (PRO-NANO)“, podržanog od strane Evropske Unije.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3449.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3475.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3477.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3507.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3511.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3514.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3515.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3517.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3519.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3525.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3526.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3527.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3529.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3539.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3541.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3544.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3545.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3546.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3549.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3552.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3554.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7617/IMG_3562.JPG