Navigacija
Viber X logo

Otvorena 17. godišnja izložba radova

Opšte

U prostorijama Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, 14. juna 2018. godine svečano je otvorena 17. završna izložba radova studenata.

Izložene su slike, grafike, crteži, mozaici, fotografije, te radovi iz oblasti grafičkog dizajna. Najboljima su uručene nagrade, dok su brojni posjetioci uživali u radovima.

Dan kasnije u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), otvorena je izložba radova studenata sa predmeta Intermedijalna umjetnost.

Na samom otvaranju prisutnima se obratila dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Sanda Dodik koja je otvorila izložbu te pohvalila rad profesora i studenata.

- Studenti Akademije umjetnosti, za razliku od studenata drugih fakulteta, imaju tu privilegiju i obavezu da sve ono što rade tokom godine prikažu i pokažu javnosti. Sve ono što se radi iz oblasti likovne umjetnosti bude prikazano u junu, a s obzirom na to da nemamo neke prostore, mi smo našu akademiju pretvorili u jedan izložbeni prostor tako da, osim ovih hodnika umjetnosti, u nekoliko objekata možete da pogledate sve ono što su studenti radili - rekla je Dodikova.

Načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banja Luka, Natalija Trivić istakla je značaj jedne ovakve izložbe za samu kulturnu ponudu grada.

''Mi smo svjesni da upravo studenti treba da budu uključeni u stvaranje kompletne ponude grada Banjaluke. To je neki neizostavan plan za sve studente koji traže mjesto za svoje talente i da učine nešto za ovaj grad. Mi ćemo već krajem ovog mjeseca kroz određene projekte otvoriti prostor našeg atrijuma, gdje smo u razgovoru sa dekanom Akademije umjetnosti dogovorili da dio postavke bude u okvirima uprave grada. Kultura treba da bude dostupna svima onima koji cirkulišu i zapravo kultura treba da bude dostupna svakom građaninu''. kazala je Trivićeva.

Prisutnima se obratila i pomoćnica ministra za prosvjetu i kulturu Vlade Republike Srpske Tanja Đaković koja je zvanično i otvorila izložbu godišnjih radova studenata Akademije umjetnosti.

''Čast mi je i zadovoljstvo što ću večeras otvoriti 17. godišnju izložbu radova studenata Akademije umjetnosti koja je već postala tradicionalna. Vjerujem da je i svima vama jasno da se tu ne radi samo o tradicionalnoj izložbi, već izložbi koja je stara koliko i Akademija umjetnosti. Imamo umjetnički potencijal i mogućnost da zajedno stvaramo društvo koje kritički propituje, koje nudi rješenja za sopstvena unapređenja i koje će biti spremno da se odupre kiču i šundu. Ja sam zaista sigurna da ćemo mi takvo društvo i stvoriti. Društvo koje se zalaže za to da su društvo i umjetnost pokretačka sila'', kazala je Đakovićeva.

Izložba u Muzeju savremene umjetnosti

Osamnaestu godinu zaredom Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, nagradio je studente završne godine studija iz oblasti likovne umjetnosti na godišnjoj izložbi radova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Nagradu za najbolje radove dobio je Dragoslav Malinić, koji, prema ocjeni žirija, pokazuju iznenađujuću zrelost u realizaciji i jasno definisan vizuelni izraz.

Nagrada MSU RS podrazumijeva i izložbu radova nagrađenog studenata, koja će biti realizovana u Galeriji "Plus" - izložbeno-prodajnom prostoru MSU RS.

Radove nagrađenog studenta, kao i radove ostalih studenata treće i četvrte godine na predmetu Intermedijalna umjetnost možete pogledati u okviru izložbe "Mi Punktumi" koja je otvorena 16. juna u Muzeju.

Inače, MSU RS u okviru izložbe "Punktumi: zbirka inostrane umjetnosti MSU RS" koja je priređena povodom obilježavanja Evropske godine kulturnog nasljeđa i realizovana uz podršku Evropske unije u BiH, pozvao je studente treće i četvrte godine Akademije umjetnosti sa predmeta Intermedijalna umjetnost da sa svojim radovima na 17. godišnjoj izložbi radova studenata ostvare dijalog sa aktuelnom postavkom.

U svom studijskom programu, studenti predmeta Intermedijalna umjetnost istražujući nove forme prezentacije i produkcije savremene umjetnosti dobili su priliku da zajedno sa kustosima MSU RS daju svoj kritički osvrt na prezentovano kulturno nasljeđe i ponude novu formu umjetničkog dijaloga. Priliku da pokažu svoj umjetnički talenat dobilo je 18 studenata.

Studenti su koristili radove istaknutih evropskih umjetnika prikazanih na izložbi “Punktumi”, te su, putem svojih video-radova, fotografija, umjetničkih instalacija, crteža, performansa i slika pokušali da ostvare umjetničku komunikaciju.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković, otvarajući izložbu, izrazila je zadovoljstvo radom i trudom svih osamnaest studenata, te učešćem samog muzeja u stvaranju ove izložbe.

Zvanično otvaranje izložbe upotpunjeno je performansima koje su izveli studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke. U crnoj sobi, Marina Božić je izvela svoj performans “Balet za muzej”. Student Aleksandar Bajunović sa svojom partnerkom Draganom Dabić izveo je performans “Izmještanje”, nakon čega je Dabićeva samostalno izvela svoj završni performans.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7817/izlozba-glavna.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7817/izlozba.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7817/izlozba1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7817/msurs.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7817/natalija-trivic.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7817/sanda-dodik.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7817/tanja-djakovic.jpg