Navigacija
Viber X logo

Doc. dr Marijana Kapović Solomun na forumu u Seulu

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Doc. dr Marijana Kapović Solomun, prodekan za NIR Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, učestvovala  je u radu  prvog međunarodnog foruma pod nazivom ''Globalni LDN forum'', održanom 4-5. jula 2018. godine u Seulu.

Kapović Solomun je bila učesnik  na poziv Vlade Južne Koreje i sekretarijata Konvencije Ujedinjenih Nacija za borbu protiv dezertifikacije zemljišta (UNCCD).

Forum je okupio eksperte i zvaničnike visokog nivoa iz velikog broja zemalja i pružio priliku za istraživanje i diskusiju o tome kako globalna zajednica može ojačati partnerstva neophodna za implementaciju neutralnosti degradacije zemljišta (LDN). 

Razmotrene su mogućnosti za promovisanje mira i sigurnosti i poboljšanje uslova života stanovnika kroz implementaciju LDN, uključujući i održivo upravljanje zemljištem (SLM). Forum predstavlja značajan iskorak u globalnoj saradnji, a rezultati i zaključci proizašli iz diskusije i predavanja će biti dostavljeni i drugim globalnim forumima povezanim sa UNCCD konvencijom i konceptom neutralnosti degradacije zemljišta. 

Prvog dana Foruma, pozvani eksperti su prezentovali postojeće prepreke i mogućnosti za uspješnu implementaciju neutralnosti degradacije zemljišta iz prespektive zemlje iz koje dolaze. 

Kao jedna od ukupno osam pozvanih eksperata doc. dr Marijana Kapović Solomun je predstavila stanje u Bosni i Hercegovini u oblasti neutralnosti degradacije zemljišta, čija je prezentacija pokrenula niz pitanja i diskusija od strane učesnika.

Drugog dana je održana Panel diskusija visokog nivoa, u cilju definisanja mogućnosti pomirenja, prevazilaženja izazova u post konfliktnim društvima različitih zemalja. U diskusiji je učestvovao dr Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, zajedno sa zvaničnicima ostalih zemalja. 

Forum je bio prilika da se predstavi Univerzitet u Banjoj Luci i Šumarski fakultet, ali i razmijene znanja i iskustva u procesu neutralnosti degradacije zemljišta sa predstavnicima visokog nivoa. Razgovarano je i o izazovima sa kojima se naš region suočava, kao i mogućnostima koje se otvaraju kroz LDN proces, a koje doprinose dostizanju ciljeva održivog razvoja. 

Dvodnevnom forumu  prisustvovali su zvaničnici kao što je Monik Barbut,  izvršna sekretarka UNCCD konvencije, Ban Ki Mun bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija i sadašnji predsjednik GGGI (Global Green Growth Institute). Tu si bili i  visoki zvaničnici Republike Koreje, ambasadori Ekvadora, Perua, Gvajane, Ujedinjenih Nacija, Kine, predstavnici univerziteta iz Južne Koreje, članovi UNCCD SPI (Science and Policy Interface) i drugi međunarodni eksperti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7868/ch-331A3600.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7868/marijana_kapovic_solomun__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7868/ch-331A3585.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7868/ch-331A3046.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7868/ch-331A4164.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7868/ch-331A4674.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7868/marijana_kapovic_solomun__4_.jpg