Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 26. sjednice Senata

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Na 26. sjednici Senata Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), održanoj 28. juna 2018. godine, verifikovana je Odluka Senata Univerziteta o izmjeni i dopuni Odluke Vlade Republike Srpske o broju redovnih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija i u prvu godinu drugog ciklusa studija u akademskoj 2018/2019. godini na javnim visokoškolskim ustanovama.

Donesena je i Odluka o verifikaciji mandata prof. dr Zdravka Milovanovića za člana Senata UNIBL. 

Na istoj sjednici razmatren je i usvojen prečišćenog teksta Odluke o usvajanju akademskog kalendara za školsku 2017/2018. godinu. Članovi Senata razmotrili su i podržali Prijedlog odluke o usvajanju akademskog kalendara za školsku 2018/2019. 

Donosena je i Odluka o imenovanju novih članova Komisije za izdavačku djelatnost UNIBL. Takođe, donesena je i Odluka o izmjeni i proširenju broja članova Radne grupe za implementaciju Povelje i Kodeksa Univerziteta.
Najviši organ Univerziteta, razmatrao je i podržao Prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Poljoprivredog fakulteta o usvajanju Elaborata o opravdanosti osnivanja republičkog Eksperimentalno-edukacionog centra za razvoj agrarnog sektora RS u okviru Poljoprivrednog fakulteta. Senat je dao i podršku Prijedlogu Nastavno-naučnog vijeća Šumarskog fakulteta  o usvajanju Elaborata o opravdanosti osnivanja Instituta za šumarstvo i preradu drveta.

Takođe, podržan je i Prijedlog Nastavno-naučnog vijeća za izmjenu nastavnog plana i programa trećeg ciklusa studija Biomedicinskih nauka Medicinskog fakulteta.

Senat je u radu 26. sjednice podržao i Prijedlog odluke, Nastavno-naučnog vijeća Elektrotehničkog fakulteta o imenovanju rukovodioca studijskog programa Informaciono-komunikacione tehnologije, koji se izvodi na trećem ciklusu studija. 

Podršku je dobio i prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta o imenovanju rukovodioca studijskog programa Matematika, koji se izvodi na trećem ciklusu studija. Vijeće ovog fakulteta dalo je prijedlog koji je Senat podržao, a odnosi se na razrješnje dužnosti rukovodioca i imenovanju novog rukovodica na studijskom programu Ekologija i zaštita životne sredine.

Podržan je i prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta političkih nauka o razrješenju dužnosti rukovodioca i imenovanju novogo rukovodica studijskog programa Politikologija.

NNV Medicinskog fakulteta predložilo je razrješenje i imenovanje novog šeđa Katredre za Hirurgiju, a što je Seant i podržao,  a podržan je i prijedlog ovog NNV  o imenovanju šefa Katedre za onkologiju i radioterapiju.

Razmatren je i podržan prijedloga Odluke Nastavno-naučnog vijeća Ekonomskog fakulteta o utvrđivanju prijedloga za imenovanje rukovodioca Centra za inovacije, preduzetništvo i revitalizaciju preduzeća. 

Na 26. sjednici donesena je i  Odluke o raspisivanju konkursa za izbor u akademska zvanja. Donosena je i  odluka o izboru u nastavnička i saradnička zvanja na:  Arhitektonsko-građevinskom-geodetskom fakultetu, Elektrotehničkom fakultetu,  Mašinskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Pravnom fakultetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, Rudarskom fakultetu, Tehnološkom fakultetu i  Filološkom fakultetu.

Senat je donio o odluku o davanju saglasnosti na izvještaj komisije o urađenoj doktorskoj disretaciji za kandidate sa: Ekonomskog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Poljoprivrednog fakulteta, Prirodno – matematičkog fakulteta i Rudarskog fakulteta.

Takođe, na 26. sjednici donesena je i odluka o o davanju saglasnosti na izvještaj komisije o ocjeni podobnosti teme i kandidata za izradu doktorske disertacije na:  Medicinskom fakultetu, Poljoprivrednom i Rudarskom fakultetu.
Senat je donio o odluku o objavljivanju univerzitetske nastavne literature. 

Tako je podržan je prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta da se udžbenik  „Košarka-napad na odbranu Čovek na čoveka“ autora dr Igora Vučkovića i dr Aleksandra Kukrića objavi kao univerzitetska nastavna literatura. Kao univerzitetska litetatura na prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Filološkog fakulteta, koristiće se i  udžbenik „Uvod u teoriju književnosti“ autora dr Sanje Macure. Među univerzitetskoj nastavnoj literaturi, a na prijedlog NNV Filozofskog fakulteta naći će se i udžbenik prof. dr Nade Veselić „Psihološka procjena djece i mladih - klinički pristup“.

Razmotrio je Senat i podržao Prijedlog odluke NNV Filološkog fakulteta i Fakulteta političkih  nauka o korišćenju slobodne studijske godine za prof. dr Danijelu Majstorović i prof. dr Vesnu Šućur Janjetović.

Podršku je dobio i Prijedlog odluke Nastavno-naučnog vijeća Rudarskog fakulteta za produženje roka za odbranu doktorske disertacije mr Ruzmiru Avdiću pod nazivom „Modeliranje gravitacijske koncentracije uglja primjenom fuzzy logike“. Usvojen je i Prijedlog odluke Nastavno-naučnog vijeća Šumarskog fakulteta za produženje roka za odbranu doktorske disertacije mr Mirku Šebezu pod nazivom „Struktura i načini prirodnog obnavljanja šuma bukve i jele sa smrčom“.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7844/unibl_logo_novi.png