Navigacija
Viber X logo

Održano takmičenje u besjedništvu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, 28. juna 2018. godine  održano je XIV takmičenje studenata u besjedništvu. 

Ova tradicionalna manifestacija i ove godine okupila je veliki broj uglednih gostiju, univerzitetskih profesora, studenata, njihovih roditelja i prijatelja. Došli su da čuju dobre oratore koji godinama stasavaju u Centru za retoriku i govorništvo Pravnog fakulteta.

Prigodnim besjedama brojne goste i učesnike takmičenja najprije su pozdravili dekan Pravnog fakulteta prof. dr Željko Mirjanić i rukovodilac Centra za retoriku i govorništvo prof. dr Nikola Mojović, a potom su mladi besjednici preuzeli riječ. 

Kao što je i uobičajeno i na ovogodišnjem takmičenju u besjedništvu, studenti su se nadmetali u tri discipline: govor na slobodnu temu, govor na zadatu temu i improvizovani govor. Improvizovani govor je najteža besjednička kategorija jer su mladi oratori na samoj manifestaciji od članova žirija dobili teme o kojima će govoriti.

Svoje oratorske sposobnosti i vještine sinoć su pokazali studenti: Teodora Šaraba, Stojana Pažin, Miodrag Milošević, Marko Romić, Igor Mirjanić, Nikola Duper, Adrijana Ćopić, Mirjana Milašinović, Igor Kanjski i Milica Ristić.

Studenti koji dođu u Centar za retoriku i govorništvo, obično nisu u tom trenutku svjesni šta je sve potrebno za dobar govor. Počinjali su sa kratkim i nejasnim pismenim sastavima, a danas će da govore. Put od pismenog sastava do govora je dug i naporan. Studenti uče da, prije svega, kritički misle, da nikoga ne uvrijede, ali da iznesu svoj stav i da ga snagom argumenata brane.

Govornici  su pokazali da su već dobro ovladali vještinom lijepog i nadahnutog govora. 

Zbog toga je sedmočlani žiri u sastavu: profesor Milivoje Unković, likovni umetnik, redovni profesor i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske; profesor dr Biljana Antunović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci; profesor dr Ivanka Marković, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci; Staka Gojković, sudija Vrhovnog suda Republike Srpske; Danilo Kerkez, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske; Milan Petković, advokat, bivši takmičar i pobjednik na prethodnim takmičenjima u besjedništvu; prof. dr Nikola Mojović, profesor Pravnog fakulteta i osnivač i rukovodilac Centra za retoriku i govorništvo „Institutio Oratoria“, imao zaista težak zadatak.

Na takimčenju je dodjeljeno šest nagrada. Saopštavajući odluku žirija, prof. dr Nikola Mojović istakao je da su svi učesnici ovogodišnjeg takmičenja u besjedništvu pobjednici. Ipak najviše glasova za govor na slobodnu temu osvojio je student Nikola Duper. Pobjednik u zadatoj temi je Mirjana Milašinović. Ona je osvojila i nagradu publike, nagradu Studentskog saveza i nagradu Ombudsmana za ljudska prava BiH. Najbolji među takmičarima u kategoriji improvizovani govor bio je Igor Kanjski.

U muzičko- zabavnom programu učestvovali su ansambl „Istočnik“ pod rukovodstvom profesora Arsena Čarkića i Palladio String Quartet.

Inače, manifestaciju organizuje Centar za retoriku i govorništvo „Institutio oratoria“ Pravnog fakulteta kojim rukovodi prof. dr Nikola Mojović.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7849/%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7849/%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7849/%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7849/%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7849/%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7849/%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5__6_.jpg