Navigacija
Viber X logo

Bogatim programom obilježen Svjetski dan Konfucijevih instituta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Bogatim programom koji je privukao veliki broj posjetilaca, 22. septembra 2018. godine u Banjoj Luci je obilježen Svjetski dan Konfucijevih instituta. 

Prof. dr Radoslav Gajanin, reektor Univerziteta u Banjoj Luci, rekao je da Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim.

“Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika RS Milorada Dodika”, rekao je Gajanin u Kulturnom centru “Banski dvor” uoči obilježavanja Svjetskog dana Konfucijevih instituta.

On je dodao da je ovaj institut otvoren u okviru Univerziteta zahvaljujući aktivnostima vlada Kine i Republike Srpske.

Natalija Trivić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banja Luka,  rekla je da je među 173 instituta u Evropi, banjalučki Konfucijev institut na devetom mjestu, kada je riječ o aktivnostima u proteklih pet mjeseci.

Ona je naglasila da je to posebno važno za Banja Luku, koja je partner sa gradom Tjanđin iz Kine, što će omogućiti povezanost u oblasti kulture i obrazovanja.

“Na ovaj način ćemo svi u zajedničkom interesu da razmjenjujemo kulture, znanje, nauku, ono što je najvažnije za razvoj jednog naroda”, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je naglasila da je Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci ostvario mnoge aktivnosti u koje je bio uključen i grad Banja Luka, posebno kada je riječ o manifestacijama i programima u oblasti kulture i obrazovanja.

Ljiljana Stević, direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci rekla je da je ovaj institut prije događaja u Banskom dvoru u banjalučkom parku “Petar Kočić” organizovao interaktivne radionice za starije kao i najmlađe, gdje su djeca mogla da vide kako se pišu kineski znakovi, da se upoznaju sa tradicionalnim kineskim vještinama “tajđi”, “kung-fu”. 

Kako je navela ove aktivnosti pratilo je oko 400 građana.

Obilježavanje Svjetskog dana Konfucijevih instuta u Banjoj Luci, organizovano je u saradnji sa Konfucijevim institutom Univerziteta u Novom Sadu. U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su polaznici kurseva Konfucijevog instituta, a koji su pokazali šta su naučili u proteklom periodu.

Više od 500 Konfucijevih instituta u više od 140 zemalja tokom ovog mjeseca organizuju javne događaje na kojima se kineski jezik, kultura i tradicija dijeli sa građanima lokalnih zajednica.

Više fotografija sa obilježavanja Svjetskog dana Konfucijevih instituta možete pogledati ovdje.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8051/%D0%BA%D0%B8-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8051/konfucijev_instutut__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8051/konfucijev_instutut__11_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8051/konfucijev_instutut__23_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8051/konfucijev_instutut__24_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8051/konfucijev_instutut__29_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8051/konfucijev_instutut__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8051/konfucijev_instutut__35_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8051/konfucijev_instutut__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8051/konfucijev_instutut__5_.jpg