Navigacija
Viber X logo

Sporazum o dugoročnoj saradnji Univerziteta i Akademije nauka i umjetnosti RS

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Radoslav Gajanin, rekotor Univerziteta u Banjoj Luci i akademik prof. dr Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), potpisali su 26. oktobra 2018. godine Sporazum o uspostavljanju i ostvarivanju dugoročne saradnje.

Rekto Gajanin je istakao da Sporazum omogućava saradnju dvije institucije u svim oblastima.

"Raduje me da smo ozvaničili saradnju i obavezali se na njenu dugoročnost", dodao je rektor Gajanin nakon potpisivanja Sporazuma u prostorijama ANURS-a.

Akademik Kuzmanović kaže da će Sporazum otvoriti perspektive dalje saradnje u oblasti naučno-istraživačkog rada, jer je razvoj tehnike i tehnologije došao na taj nivo gdje jedna institucija nije u mogućnosti da odgovori na izazove, pa se traži saradnja istorodnih, bliskih institucija koja će dati rezultate.

On je naveo da EU ima ogromne finansijske fondove i programe koji se odnose na naučno-istraživački rad, ali niko iz zemalja regiona nije u stanju da pojedinačno ispuni uslove.

Upravo će kroz ovaj Sporazum biti obuhvaćeno zajedničko djelovanje putem izrade značajnih naučno-istraživačkih projekata i skupova u zemlji i inostranstvu, a koji su od značaja za Republiku Srpsku.

Potpisnici Sporazuma zajednički će raditi i na izdavačkoj djelatnosti – štampanje naučnih knjiga, monografija i stručnih studija iz oblasti obrazovanja, nauke i umjetnosti.

Poptisivanju Sporazuma prisustvovali su i prof. dr Luka Kecman, prorktor za ljudske i materijalne resurse, prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta, mr Đorđe Markez, generalni sekretar UNIBL i Duško Lazić, finansijski direktor Univerziteta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8149/sporazum-unibl-anurs-00.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8149/sporazum-unibl-anurs-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8149/sporazum-unibl-anurs-02.jpg